BiH
17

Protest radnika "Feroelektra": Ne odustajemo od naših prava

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Grupa radnika preduzeća "Feroelektro" d.d. Sarajevo okupila se danas ispred poslovne zgade u Sarajevu na jednosatnom protestu da bi ukazali na niz nepravilnosti u tom preduzeću.

Protest je organizirala Sindikalna organizacija “Feroelektra”, prvenstveno, zbog nastavka onemogućavanja novoizabranom rukovodstvu i radnicima ove komapnije da uđu u svoje prostorije i neometano obavljaju poslovne zadatke.

Vršilac dužnosti direktora"Feroelektra" Senad Smajić kazao je da radnici ovog preduzeća već tri godine nemaju ni plaće ni zdravstveno osiguranje.

Podsjetio je da je prije tri mjeseca donesena i presuda o raskidu kupoprodajnog ugovora sa Stanić-Investom, koja je u međuvremenu postala i pravomoćna.

"Vlada Federacije BiH je u sudskom registru upisana kao vlasnik "Feroelektra", ali uprkos tome, kapitalom i dalje upravlja firma Stanić-Invest koja može prouzrokovati velike štete", objasnio je.

Naglasio je da se protiv firme Stanić-Invest "vodi niz krivičnih postupaka za kriminalna djela".

"Firma Stanić-Invest je također iskoristila slabost sistema te je uime 'Feroelektra' uložila žalbu na raskid kupoprodajnog ugovora Vrhovnom sudu Federacije BiH", istakao je Smajić.

Kazao je da je jučer na sjednici Vlade FBiH federalni ministar trgovine Milorad Bahilj "dobio nalog da hitno realizira spomenutu presudu".

"Radnici će pratiti postupke ministra i nećemo odustati od naših prava", poručio je Smajić.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Federacije BiH je donesenim zaključkom zadužila Federalno ministarstvo trgovine da sazove Skupštinu dioničara privrednog društva “Feroelektro” d.d. Sarajevo.

Sazivanje Skupštine “Feroelektra”, kako je rečeno, u skladu je sa Zakonom o privrednim društvima, Uredbom o vršenju ovlaštenja organa FBiH u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala i Odlukom o utvrđivanju liste privrednih društava u kojima ovlaštenja po osnovu učešća državnog kapitala vrše organi BiH.