Instituta za istraživanje genocida
0

Protest protiv puštanja kompozicije "Marš na Drinu" u UN-u

FENA
Članovi Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada uputili su pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu u kojem su ocijenili skandaloznim puštanje kompozicije "Marš na Drinu" na priredbi u zgradi Ujedinjenih nacija.

Ističe se da je srpska ratnička pjesma i vojna koračnica "Marš na Drinu", čiji je autor Stanislav Binički, nastala nakon početnih uspjeha srpske vojske u prvoj godini Prvog svjetskog rata, u bitkama protiv austrougarske vojske 1914. godine.

Dodaje se da je srpska vojska, u sadejstvu s crnogorskom, 14. septembra 1914. pokrenula ofanzivu preko Drine ka Sarajevu i Vlasenici, odnosno jugoistočnoj BiH, gdje su izvršili strašne zločine nad Bošnjacima.

U ovom Institutu ističu da je koračnica ostala da živi kao trajan simbol i spomen u srpskom narodu na pobjede vojske Kraljevine Srbije na Balkanskom frontu 1914., i ta činjenica ne predstavlja sama po sebi nikakav problem. Međutim, problem se zasniva na činjenici da je koračnica vremenom postala mnogo kompleksniji i zloćudniji simbol, jednako kao što rijeka Drina u kontekstu odnosa između Srbije i BiH ne predstavlja tek puki geografski pojam.

  • Kao što je proširenje srpske države zapadno od Drine postao temeljni, strateški cilj srpske osvajačke ideologije, politike i prakse od početka XIX stoljeća, tako je i koračnica "Marš na Drinu" postala omiljeni i obavezni napjev svih srpskih nacionalista iz vojnih i drugih oružanih formacija nakon Prvog svjetskog rata

Tako je pjesma, pored ostalog, za Bošnjake postala i jasnim i nedvosmislenim simbolom zločina genocida počinjenog nad njima od srpskih oružanih formacija, posebno u Podrinju u oba svjetska rata i u toku agresije na Republiku BiH 1992.-1995. - naglašava se u pismu.

U ovom Institutu vjeruju da će odgovorni biti sankcionirani za ovu tešku uvredu te da će biti uspostavljeni mehanizmi kojim će se spriječiti incidenti što vrijeđaju i nanose bol žrtvama genocida tokom službenih ceremonija Ujedinjenih nacija, saopćeno je iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.