BiH
0

Protest Prijatelja životinja zbog čeških junica

Sarajevo-x.com
Udruženja Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini, NOA Banjaluka, Pravo na život iz Brčkog i mnoga druga udruženja i pojedinci ogorčeni su slučajem zaustavljenog transporta steonih junica na GP Orašje-Županja.

Nakon jučerašnjeg vijesti koja je objavljena na HRT-u 1, a koju su prenijele i mnoge druge TV i radio stanice, te web portali u Bosni i Hercegovini, o kamionu s 36 krava u zadnjem stadiju trudnoće koje su krenuvši iz Češke, zbog neuredne dokumentacije zadržane na ničijoj zemlji između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod Županje, Prijatelji životinja iz Hrvatske, Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini, Udruzenja NOA iz Banjaluke, Pravo na život iz Brčkog i mnoga druga udruženja u BiH, primili su brojne telefonske pozive i e-mailove šokiranih građana.

Zahvaljujući žurnoj intervenciji udruženja Prijatelji životinja iz Republike Hrvatske koji su izašli na lice mjesta i zahtijevali kod nadležnih organa Republike Hrvatske hitnu intervenciju da bi se životinjama pomoglo, dala im se hrana i voda, nakon više od 70 sati provedenih u kamionu, junice su smještene u karantenu u mjestu Donji Žabari, u bosanskoj Posavini, u kojoj će provesti 24 sata prije nego nastave put do Sarajeva, koje im je krajnje odredištete.

Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini uputili su danas dopis Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH, Uredu za veterinarstvo BiH, Graničnoj službi BiH, Graničnoj veterinarskoj inspekciji sa zahtjevom da se ovaj očit slučaj zlostavljanja životinja hitno istraži te sankcioniraju odgovorni za katastrofalno stanje u kojime su se životinje nalazile.

Uz transport životinja, najčešće od farmi gdje su uzgajane do klaonice, vezuju su velika patnja i okrutnost prema životinjama. Iako zakoni pojedinih država propisuju uvjete pod kojima se životinje mogu prevoziti, transport životinja uključuje više od konačnog putovanja do klaonice. Danas je još uvijek uobičajeno da se životinje uzgajaju na farmama koje mogu biti udaljene i stotinama kilometara od klaonica, a transport životinja kamionima, brodom i avionom iz jedne države u drugu uključuje glad, žeđ, izloženost raznim vremenskim uvjetima i prenatrpanosti.

Svake godine milioni životinja s farmi izlažu se nezamislivoj i nepotrebnoj patnji prilikom dugih transporta. Pod ekstremnim uvjetima, iscrpljene i bolesne, gladne i žedne, prevoze se stotine kilometara prema klaonicama ili farmama za uzgoj.

Životinje često provedu i do 72 sata u kamionima, a da nisu iskrcane te su prisiljene obavljati nuždu u kamionu. Životinje koje se prvi put u svom životu stavljaju u kamion uplašene su, osobito ako ljudi koji ih utovaruju s njima postupaju žurno i grubo. Nakon jednog ili dva dana provedena u kamionu bez hrane ili vode one su užasno žedne i gladne. Teško je zamisliti patnju i stres koje životinje proživljavaju kroz strah, mučninu zbog putovanja, žeđ, glad, iscrpljenost i prehlade.

Nedostatak papira ne smije biti razlog da se životinje drže u nehumanim uvjetima bez zadovoljenja osnovnih životnih potreba.

Ovaj slučaj najbolji je pokazatelj zašto se udruženja za zaštitu i prava životinja širom svijeta odlučno protive okrutnoj praksi transporta živih životinja i traže njegovu potpunu zabranu, kažu iz udruženja Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini.