BiH
0

Protest policajaca u Tuzli: Usvojite budžet, okončajte agoniju

Piše: D. Brkić
Policijski službenici Tuzlanskog kantona okupili su se jutros ispred BKC-a u Tuzli pred početak sjednice Skupštine TK. Policajci traže da Skupština TK usvoji budžet za 2013. godinu, a od Vlade TK traže da prijedlog budžeta vrati na "polaznu tačku", odnosno da MUP-u TK na raspolaganje stavi "oduzetih" 7 miliona KM.

"Okupili smo se kako bismo mirnim protestima iskazali svoje nezadovoljstvo. Mi smo niz godina obespravljeni, a posljednja dešavanja su direktan udar na našu egzistenciju. Iza našeg okupljanja ne stoji nikakva politika, jer mi nismo ni za vladu ni za skupštinsku većinu", kaže Jasmir Šerbečić predsjednik Sindikata policije.

Policajcima su podršku dali i predstavnisi Sindikata obrazovanja, koji planiraju stupiti u generalni štrajk 6. maja. Inače, policajci su planirali ispred BKC-a ostati dva sata, a onda se vratiti svojim svakodnevnim obavezama.

"Ovdje nisu svi uposlenici MUP-a TK. Naše kolege rade, ali ako se ne usvoji budžet mogu slobodno reći kako će sigurnosna situacija u TK biti ugrožena. Nama nije plaćen noćni i prekovremeni rad te niz drugih stavki. Ukoliko se ne usvoji budžet građani neće moći izvaditi lične karte, pasoše, registrovati vozilo... Zahtijevamo da se agonija što prije okonča", poručio je Šerbečić.

Skuptšina TK danas bi trebala ponovo raspravljati o budžetu, a nezvanično se pominje kako će ipak glavna tačka dnevnog reda biti izglasavanje nepovjerenja Vladi TK.