Skrenuli pažnju na probleme
16

Protest paraplegičara u Zenici, otežano kretanje zbog kružnih tokova

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Zenice danas su ispred zgrade Općine Zenica priredili mini protest zbog neprovođenja aktuelnih propisa iz Zakona o građenju i Uredbe o prostornim standardima.

Proteklih mjeseci u Zenici su izgrađeni mnogi kružni tokovi koji nisu u skladu sa Zakonom o građenju i Uredbe o prostornim standardima, urbanističko tehničkim uslovima i normativima za sprečavanje stvaranja arhitektonsko-urbanističkih prepreka za lica sa umanjenim tjelesnim mogućnostima.

Članovi zeničkog udruženja su neobičnim performansom u invalidskim kolicima, ispred zgrade Općine Zenica, skrenuli pažnju nadležnim organima na probleme sa kojima se svakodnevno susreću.

"Jedan od glavnih problema za nas su nagibi koji su napravljeni kako bi se mi lakše popeli, ali ne služe svojoj namjeni jer nisu napravljeni kako treba da budu napravljeni. Dodatni problem u zadnje vrijeme predstavljaju kružni tokovi, a ni kretanje u gradu nama invalidima nije tako jednostavno", riječi su člana Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koji je danas učestvovao u ovom performansu.

Iz ovog udruženja jasno su poručili da će se boriti za svoje osnovno pravo na slobodu kretanja, te da će buduće vijećnike, Općinskog vijeća Zenica, upoznati sa ovim problemima.