Sarajevo
0

Protest Naše stranke zbog neradnih dana u obdaništima

FENA
Kantonalni odbor Naše stranke Sarajevo oštro je protestiralo protiv postupka direktorice Javne ustanove "Naša djeca" Arzije Mahmutović da 21. i 22. septembra proglasi neradnim danima za uposlenike sarajevskih obdaništa, kojim se ugrožava princip odvojenosti države i religije i vrši diskriminacija građana i građanki BiH po vjerskoj osnovi, saopćeno je iz KO Naše stranke.

"Neodgovornim i nezakonitim činom Arzije Mahmutović naši sugrađani, roditelji, nebošnjaci, ateisti ili pak Bošnjaci koji nisu vjernici primorani su da se, tokom inače uredno plaćenih dana, snalaze kako i gdje da zbrinu svoju djecu dok su na poslu", kaže se u saopćenju.

Javna ustanova "Djeca Sarajeva" je državna institucija od posebnog društvenog značaja i kao takva u svom radu se mora pridržavati ne samo zakona nego i općeprihvaćenih, univerzalnih vrijednosti demokratskog društva te vlastitih vrijednosnih sistema zasnovanih na specifičnostima nacionalne, povijesne, kulturne i vjerske tradicije naroda i nacionalnih manjina koji žive u Bosni i Hercegovini, dodaje se.

"Uvod u ovu diskriminaciju bilo je skraćeno radno vrijeme osoblja KCUS-a tokom proteklih mjesec dana pa su građani i građanke kojima je zatrebala medicinska pomoć u vrijeme iftara morali čekati novi dan", zaključuje se u saopćenju koje potpisuje predsjednik KO Naše stranke Ćamil Osmanagić.