BiH
0

Protest ispred zgrade Uprave ŽRS

SRNA
Ispred upravne zgrade Željeznica Republike Srpske (ŽRS) u Doboju danas se okupilo oko 250 mašinovođa, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva, javlja dopisnik Srne.

Mašinovođe su se poredale na trotoaru ispred zgrade Uprave ŽRS sa transparentima na kojima su ispisane parole sa imenima generalnog direktora ŽRS Dragana Savanovića, direktora Sektora za vuču vozova Tome Panića i drugih.

Mašinovođa Radenko Marić rekao je da će ovakva okupljanja uslijediti i narednih dana, ističući da "nema ništa od pokretanja željezničkog saobraćaja dok se ne ispune zahtjevi mašinovođa".

"Mi stalno pozivamo Upravu Željeznica RS da sjednemo za pregovarački sto i da vidimo i kuda dalje, međutim, oni to očigledno ne žele" dodao je Marić.

On je dodao da će se predstavnici mašinovođa oko 12.00 časova sastati sa nekoliko dobojskih poslanika u parlamentu RS sa kojima će razgovarati o aktuelnoj problematici u ŽRS.

Mašinovođe su smještene u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje gdje im je opština obezbijedila prenoćište i hranu, a krug sekcije za vuču vozila, gdje protestuju od 10. oktobra, napustili su juče po nalogu policije.

Za vrijeme protesta, iz zgrade Uprave izašao je direktor ŽRS Savanović sa nekoliko saradnika, koji su prošli nekoliko metara od okupljenih mašinovođa, međutim nije zabilježen ni jedan eksces.
"Riječ je o mirnim protestima na kojima nema ni uzvikivanja bilo kakvih parola ili pogrdnih riječi. Skup je dobro organizovan, a imamo i svoju redarsku službu", rekao je Marić.

Osim redarske službe koju su mašinovođe samostalno organizovale, skup su obezbjeđivali i pripadnici Centra javne bezbjednosti Doboj.

Mašinovođe su oko 10.30 časova  krenule prema Gradskom parku narodnih heroja u Doboju odakle će se mirno razići i otiđi u svoje prostorije u dobojskom Centru za kulturu, a protest su najavili i za sutra u isto vrijeme, na istom mjestu.

Mašinovođe traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM.