Rušenje poslovnih prostora?
0

Protest ispred općine Novo Sarajevo

FENA
Vlasnici 14 poslovnih prostora u Zvorničkoj ulici na Grbavici protestirali su danas pred zgradom Općine Novo Sarajevo, izražavajući nezadovoljstvo zbog najave da će njihovi objekti biti srušeni u skladu s prostornim planom radi izgradnje južne longitudinale.

Riječ je o poslovnim objektima privremenog karaktera do dovođenja zemljišta konačnoj namjeni.

Vlasnici traže od općinskog načelnika Nedžada Koldže da proslijedi njihovu inicijativu za korekciju regulacionog plana "Hrasno Brdo" kako bi konačno bio riješen njihov status.

Vlasnik jednog od poslovnog objekta Ibrahim Obhođaš izjavio je novinarima da načelnik Koldžo uporno odbija da pošalje inicijativu o korekciji plana Kantonu Sarajevu koji o tome odlučuje.

Pojašnjava da je Zavod za planiranje razvoja KS-a u martu dao negativno mišljenje u vezi s korekcijom plana, ali da je nakon njihove žalbe Zavod utvrdio da se može iznaći rješenje problema, ne u pomjeranju trase saobraćajnice već u redukciji sadržaja njenog poprečnog profila.

-Ne tražimo da se trasa saobraćajnice pomjeri. Spremni smo da korigujemo objekte koliko je to potrebno. Od načelnika ne tražimo da krši zakon, nego da proslijedi našu inicijativu Kantonu, kazao je Obhođaš.

Vlasnici objekata navode da od načelnika Koldže nisu dosad dobili odgovor ni na jedan upućeni dopis, a još tvrde da se radi o ličnom interesu načelnika, koji ima kuće iza njihovih objekata.

S druge strane, u Općini Novo Sarajevo navode da su načelnik i općinska administracija u pravcu rješavanja ovog problema iscrpili sve mogućnosti koje poznaje pozitivna zakonska regulativa.

Pozivaju se na mišljenje Zavoda za planiranje KS-a prema kojem su ovi poslovni objekti u koliziji s trasom južne longitudinale te ističu da nije moguće izvršiti promjenu statusa objekta iz privremenog u stalni.

-Jedino moguće rješenje treba tražiti u pravcu pokretanja izmjena urbanističkog plana, čije je donošenje u nadležnosti Skupštine Kantona, a čija bi eventualna izmjena predstavljala pravni osnov za pokretanje postupka izmjena i dopuna važeće planske dokumentacije, navode iz Općine Novo Sarajevo.