BiH
2

Protest građana Sarajeva okončan u poslijepodnevnim satima

FENA
Mirni protest nekoliko desetaka građana Sarajeva, koji su se okupili oko podne preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, završen je u poslijepodnevnim satima.

Saobraćaj nije obustavljan za vrijeme protesta.

U Sarajevu građani od 7. februara svakodnevno protestiraju nedaleko od zgrade državnog predsjedništva, nezadovoljni socijalno-ekonomskim uslovima života.

Za loše stanje u državi okrivljuju vlasti i traže njihove ostavke.

Izuzev 7. februara, kada je bilo nereda i sukoba s policijom, protesti se uglavnom odvijaju mirno, uz policijsko osiguranje.

Saopćenjem se oglasio i Plenum građana i građanki u kojem se ograđuju od medijskih napisa u kojima se licitira imenima budućeg mandatara ili članova ekspertne vlade Kantona Sarajevo.

"Skupština Kantona Sarajevo, koju čine poslanici izabrani na izborima, plaćeni da rade svoj posao, tijelo je od kojeg građanke i građani očekuju da imenuje mandatara o kojem će biti riječi na javnoj raspravi te o kojem se plenum može izjasniti. Skupština je ta koja treba da radi u korist građana i građanki i da pitanje mandatara riješi što prije, no do sada nisu pokazali volju da učine bilo šta i zaista udovolje ovom zahtjevu", citat je iz saopćenja članova plenuma", saopćeno je.

Plenum je ponovo pozvao Skupštinu Kantona Sarajevo da počne stalno zasjedanje i da "što prije počne ispunjavati a ne samo deklarativno podržavati i politički manipulisati zahtjevima koje im upućuju građani i građanke", navedeno je također u saopćenju.