10. decembra pred OHR-om
0

Protest decertificiranih policajaca iz BiH

FENA
Članovi Udruženja decertificiranih policajaca iz Republike Srpske i Udruženja decertificiranih policajaca iz Federacije BiH 10. decembra će na Dan ljudskih prava organizirati protesno okupljanje u Sarajevu ispred kancelarije OHR-a kako bi skrenuli pažnju javnosti i međunarodne zajednice na problem te populacije.

Članovi oba udruženja tog će dana potpisati i zahtjev za iseljenje iz države, a spisak proslijediti diplomatskom osoblju Švicarske u BiH s ciljem da ga proslijede Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, navodi se u današnjem saopćenju Udruženja decertificiranih policajaca iz RS-a.

Udruženje ističe da je populacija decertificiranih policajaca u BiH već šest godina potpuno obespravljena i van sistema sudske, zakonodavne i izvršne vlasti, zbog "nasilja koje kancelarija OHR-a i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorijan provode nad državom".

Takvim su odnosom, ističe se u saopćenju, ugroženi životi i porodice tih policajaca. Stoga je o takvom kršenju ljudskih prava potrebno obavijestiti Međunarodni komitet Crvenog krsta.