Nemaju ni status ni zvanje
0

Protest 'bolonjaca' na Univerzitetu u Banjaluci

FENA
Foto: arhiva
Foto: arhiva
Nezadovoljni statusom i nemogućnošću upisa na drugi ciklus studija danas su studenti odsjeka za psihologiju, razrednu nastavu i poljoprivredu Univreziteta u Banjoj Luci organizirali proteste.

Ta tzv. bolonjska generacija nema pravo na odbranu diplomskog rada, kao ni mogućnost dobijanja diplome.

Najveći problem, kažu, predstavlja im činjenica da nemaju nikakav status ni zvanje, nemaju mogućnost da se zaposle, ali ni da nastave dalje školovanje.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci Bojan Grebenar kaže da su na današnjem protestu učestvovali „najmarljiviji studenti kojima je oduzeto pravo daljeg školovanja čime gube mnogo”.

On je rekao da ovaj skup danas ne predstavlja ništa lično protiv rektora ili ministra niti protiv Rektorata ili Ministarstva, već da studenti žele da kažu koliki su problemi u pitanju.

Studenti zbog nemogućnošći da, precizira, nastave školovanje gube stipendije, pravo na smještaj u domu, pravo na invalidnine, te druga studentska prava i da je zato nedopustivo da njihovi problemi traju duže vrijeme.

Prorektor za nastavu na Univerzitetu u Banjoj Luci Simo Jokanović kaže da su, iako nije bilo planirano organizirati drugi ciklus studija neposredno po završetku prvog, odlučili napraviti izuzetak.

„Ovi studenti su već spremni da nastave studije i mi ćemo sutra ili najkasnije u subotu objaviti konkurs za upis 30 studenata psihologije i 45 studenata razredne nastave na drugi ciklus studija”, rekao je Jokanović.

Prisutni studenti su ipak kazali kako ne vjeruju u ova obećanja.

Ukoliko konkurs ne bude raspisan u toku ove sedmice, studenti će se ponovo organizovati i najavljuju da neće „biti popustljivi”.