BiH
0

Protest "BH novinara" zbog napada na Sanjina Bećiragića

FENA
Udruženje "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima uputila je najoštriji protest direktoru Federalne uprave policije Zlatku Miletiću zbog fizičkog napada na Sanjina Bećiragića, novinara Televizije Federacije BiH.

U incidentu koji se dogodio danas u prostorijama Elektroprivrede BiH, uposlenik policije Jozo Anđić, načelnik Odjela za osiguranje osoba i objekata, napao je novinara Bećiragića koji je, sa ekipom TV Federacije BiH trebao snimiti televizijski prilog o zasjedanju Nadzornog odbora ove komapnije.

Ponašanje Anđića i činjenica da je policajac nanio fizičke povrede novinaru na radnom zadatku predstavljaju grubo kršenje novinarskih sloboda i prava na nesmetano obavljanje novinarskog posla.

Atak je ovo i na osnovne principe demoktarskog i civiliziranog ponašanja kojih se moraju pridržavati svi, a pogotovi javni službenici u koje ubrajamo i policajce.

Nanošenje povreda kolegi Bećiragiću predstavlja i neprimjereno kršenje Smjernica za policiju u ophođenju sa medijima, koje su prihvatili i potpisali najviši policijski dužnosnici u BiH sa predstavnicima Misije OSCE u našoj zemlji.

Podsjećamo, u tim se Smjernicama naročito naglašava kako se policija „ne može miješati ili kazniti novinare tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka“.

„Novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije», navodi se u Smjernicama.

Uvažavanje, zaštita i pomoć novinarima na radnim zadacima, koje je prihvatio cijeli svijet, očito nisu u sferi interesovanja pojedinih pripadnika policije u BiH. Govori o tome današnji događaj u zgradi Elektroprivrede u Sarajevu, ali i nedavni incident na stadionu u Tuzli, kada je, u obračunu sa navijačima kluba Sloboda, fizički napadnut i Almir Aranut, novinar agencije AP.

Linija za pomoć novinarima je registrirala i druge slučajeve neprofesionalnog ponašanja policajaca prema novinarima - od nezakonitog privođenja na informativni razgovor, preko pokušaja prisilnog dobijanja informacija o novinarskim izvorima do oduzimanja opreme i zabrane pristupa mjestu ubojstva....

Ovi podaci ukazuju na to da današnji događaj u Sarajevu nije samo incident, već može značiti i to kako pojedini policajci, umjesto pomoći novinarima, radije demonstriraju silu.

Zbog toga, kao organizacija koja štiti pravo novinara na slobodan rad i informiranje javnosti, "BH novinari" zahtijevaju od Miletića da ispita ovaj slučaj i hitno poduzme odgovarajuće mjere prema Jozi Anđiću.

Također, "BH novinari" traže da Miletić uputi javno izvinjenje novinaru Sanjinu Bećiragiću i vodstvu Federalne televizije.

  • Očekujemo od Vas da policajce upoznate sa ovim Smjernicama, kako ubuduće novinare ne bi tukli, već im pomagali u obavljanju njihovih profesionalnih zadataka. Želimo Vas izvjestiti također, kako će Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima o ovom incidentu izvjestiti Međunarodnu federaciju novinara (IFJ), Misiju OSCE-a u BiH i Beču, te sve druge organizacije za zaštitu novinarskih prava i medijskih sloboda. Zatražit ćemo od njih pomoć i podršku u stvaranju uvjeta za slobodan rad novinara i zaštitu digniteta naše profesije, kaže se u saopćenju.