BiH
0

Protest 500 radnika u "pet do 12" ispred Predsjedništva BiH

SRNA
Sjedište Hidrogradnje (Foto: Klix.ba)
Sjedište Hidrogradnje (Foto: Klix.ba)
Radnici sarajevske Hidrogradnje, koji već mjesec dana štrajkuju, okupit će se danas ispred Predsjedništva BiH gdje namjeravaju da masovnim protestom ukažu na višegodišnje kršenje njihovih prava, potvrdio je jutros Srni predsjednik Nadzornog odbora Sindikata ove firme Miralem Terzo.

On je istakao da se očekuje dolazak oko 500 radnika iz cijele BiH, koji će se najprije okupiti u bazi Briješće, a potom će otići do Direkcije firme, a da će ispred Predsjedništva BiH doći u 11:55 sati.

"Zašto baš ispred Predsjedništva? Zato što smo mi državna firma, a riječ je o instituciji koja je jedna od najvažnijih na nivou BiH, i koja treba da, osim propisanih nadležnosti, brine i o svakom čovjeku i svakom radniku u BiH", pojašnjava Terzo.

On je podsjetio da su radnici Hidrogradnje tokom štrajka obišli i kontaktirali sve nadležne federalne zakonodavne i pravosudne institucije i inspekcijske organe i da je sada, nakon Agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva BiH, na red došlo i Predsjedništvo BiH.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je neprimjereno kršenje prava radnika koji ne mogu da naplate ono što su pošteno zaradili.

Terzo je upozorio i na nastojanja aktuelnih vlasti da kapitalne projekte dodjeljuju privatnim "političkim" firmama, mešetarima i tajkunima, a da državnim kompanijama, poput Hidrogradnje, ostavlja samo "mrvice", sitne poslove koji ne omogućavaju čak ni rentabilno poslovanje, a kamoli zaradu.

"O svemu tome želimo da obavijestimo Predsjedništvo BiH", kategoričan je Terzo.

On je ponovio optužbe na računa bahatog i nazakonitog djelovanja smijenjenog rukovodstva Hidrogradnje, ali i resornog federalnog ministarstva i Vlade Federacije BiH, koji "godinama zatvaraju oči pred pljačkom" ovog preduzeća i njegovih radnika.