BiH
102

Prosvjetnim radnicima u Kantonu Sarajevo konačno veće plate

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Za uposlenike u institucijama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja danas je, kako su ga mnogi nazvali, historijski dan, jer se njihova dugogodišnja borba za bolji položaj konačno isplatila.

U zgradi Kantona Sarajevo danas su potpisani sporazumi između Vlade Kantona Sarajevo i sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja o osnovici, platnim razredima i koeficijentima u 2013. godini za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Koeficijenti su konačno usaglašeni, a premijer KS Suad Zeljković istakao je da se razgovori nastavljaju.

"Usaglašena je cijena rada za 2013. godinu, koja će se početi primjenjivati od 1. juna ove godine. Koeficijent iznosi 2,76, a u zavisnosti od finansijske situacije do kraja godine ostaje mogućnosti da se poveća na najviši koeficijent 2,83. Problem su bile liste platnih razreda, koje različito tretiraju koeficijente u osnovnom (24 razreda) i srednjem obrazovanju (20 razreda), a posebno u kulturi (24 razreda). Uradili smo dobru stvar u ovom momentu", rekao je premijer Zeljković.

Ovim sporazumima spriječeno je daljnje podizanje tužbi, a zaleđen je i status presuda suda po osnovu bivših tužbi, čiji je iznos desetak miliona KM za naknade.

"Vrijedilo je čekati 45 minuta, jer smo ovo čekali mjesecima. Današnjim potpisivanjem premijer i Vlada ispunjavaju ono što prethodne nisu. Vjerujem da će od 1. septembra u naše učionice nastavnici ulaziti vedrijeg lica i da će naši učenici imati veći benefit od ovoga", rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja KS.

Na potpisivanje sporazuma čekalo se 45 minuta jer je u toku bila sjednica Vlade KS, ali i zbog dodatnog usaglašavanja dijelova teksta sporazuma na koje je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja, nauke i kulture Faruk Bešlić imao primjedbe.

"Nezgodno mi je bilo potpisati sporazum za nastavnike, a predstavnik sam i sindikata uposlenih u oblasti kulture. Ali premijer mi je obećao da ćemo taj dio riješiti ubrzo i razgovori se nastavljaju" kazao je Bešlić.

Ministar obrazovanja, mladih i nauke KS Damir Marjanović istakao je kako mu je drago da je ovaj proces konačno priveden kraju.

"Drago mi je da smo došli do te etape koja je nosila dobre i loše dane, a na Vladi KS i sindikatu je da je primijene do kraja. Ovo je za mene bilo veliko iskustvo, naučio sam dosta toga s različitim igrama i stanjima, ali najvažnije je da je ugovor potpisan i da su započeli razgovori. Za mene kao Damira Marjanovića bitno je da su prosvjetni radnici na osnovu koeficijenta dobili mjesto koje zaslužuju", rekao je Marjanović.

Današnjim sporazumom, uposelnici općih službi u institucijama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i kulture su izjednačeni s državnim službenicima, dok su za ostale razrede utvrđeni koeficijenti. Plata će biti povećana za između šest i osam posto.

No, uposleni u oblasti kulture morat će još malo sačekati do rješavanja svog problema.

"Četranest institucija kulture čine 1/12 ukupnog obrazovanja, ali su kompliciranije kada su u pitanju kvalifikacije radnih mjesta i platnih razreda, jer imaju širok dijapazon. Ali vjerujem da će do petka ovo pitanje biti riješeno", rekao je Ivica Šarić, ministar kulture i sporta KS.