Problemi zasjenili praznik
0

FOTO / Prosvjetni radnici TK protestovali na Trgu slobode

Piše: D. Brkić
Prosvjetni radnici iz Tuzlanskog kantona u srijedu su protestvovali na Trgu slobode u Tuzli zbog posljednje odluke Vlade TK, kojom je naloženo Ministarstvu finansija da im obustavi isplatu plata za septembar 2011. godine.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Odluka je donesena nakon instrukcije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, u kojoj se traži od direktora škola da nam obračunavaju plate po koeficijentu 1,95, a ne po dosadašnjem koeficijentu 2,32", kazali su učitelji iz Tuzlanskog kantona.

Interna revizija Vlade TK utvrdila je kako je Univerzitet u Tuzli izdavao diplome bez suplementa kojim se utvrđuje stručna sprema za diplomante po Bolonji, a koji su završili prvi ciklus obrazovanja. Učitelji iz Tuzlanskog kantona od 2007. godine pa do septembra 2011. godine dobijali su plate po koeficijentu 2,32, ali je Vlada TK stanovišta kako se plate moraju isplaćivati po koeficijentu 1,95.

Naime, u "spornim diplomama" navedena je Visoka stručna sprema - VII stepen, ali takve diplome ne prepoznaje Bolonja. Zbog toga je resorna ministrica Nađa Avdibašić - Vukadinović, najavila sastanak sa rukovodstvom Univerziteta u Tuzli od kojih će tražiti da se uz diplome izdaju i dodaci, kojima će biti određena stručna sprema i stečene kompetencije.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Ne želimo da komentarišemo odnose Vlade TK i Univerziteta u Tuzli. Samo ćemo reći kako se radnicima u općinskim administracijama ili MUP-u TK sa istim diplomama isplaćuju plate po koeficijentu 2,32, a prosvjetnim radnicima se žele obračunavati po koeficijentu 1,95. Tako neće moći, a ako ne ispoštuju naše zahtjeve, stupit ćemo u generalni štrajk", istakli su učitelji iz TK.