Jednoglasna odluka
0

Prosvjetni radnici i policajci Livna nastavljaju štrajk

SRNA
Foto: www.Livno-online.com
Foto: www.Livno-online.com
Sindikati osnovnog obrazovanja i policije odlučili su da nastave generalni štrajk, iako su zastupnici u novom sazivu Skupštine Livanjskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici u Tomislavgradu usvojili odluku o privremenom finansiranju budžetskih korisnika za prvo tromjesečje tekuće godine.

Predstavnici dva sindikata navode da prosvjeta i policija Livanjskog kantona ostaju u štrajku jer je ovom odlukom ispunjen samo jedan od njihova tri zahtjeva, a preostalo je još da formiraju novu kantonalnu vladu i daju sindikatima pisane garancije o poštovanju kolektivnog ugovora.

Potpredsjednik i portparol Nezavisnog sindikata osnovnog obrazovanja Filip Čelar potvrdio je novinarima da je nakon današnjeg propalog pokušaja formiranja nove kantonalne Vlade, odlučeno da se štrajk u svih šest opština ovog kantona nastavlja. 

Predsjednik Sindikata radnika MUP-a Livanjskog kantona Tino Krivić rekao je novinarima da je odluka o nastavku štrajka donesena jednoglasno.

Prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju Livanjskog kantona stupili su u generalni štrajk 8. februara, a policijski službenici kantonalnog MUP-a 24. februara. Ministarstvo obrazovanja ovog kantona 16. februara podnijelo je tužbu Opštinskom sudu u Livnu protiv Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja, kojom traži da sud svojom odlukom naredi prekid štrajka. Sud će o ovoj tužbi odlučivati 5. marta.

Na današnjoj vanrednoj sjednici kantonalne Skupštine u Tomislavgradu usvojena je odluka o privremenom finansiranju budžetskih korisnika u periodu januar - mart ove godine, tako da će zaposleni u prosvjeti, policiji i zdravstvu dobiti plate za januar. 

Prije početka sjednice ispred zgrade Skupštine protestovalo je oko 600 prosvjetnih radnika i policajaca koji su izrazili nezadovoljstvo zbog višemjesečne krize vlasti, koja se nastavlja jer je Livanjski kanton danas ostao i bez Vlade u tehničkom mandatu. Uzrok tome je ostavka predsjednika Vlade Nediljka Rimca (HDZ 1990) na tu funkciju, a isto su uradili i ministar zdravstva i ministar prostornog uređenja.