BiH
3

Prosvjetari u ZHK poslali upozorenje Vladi

FENA
Mirnim protestom članovi sindikalnih organizacija osnovnih i srednjih škola Širokog Brijega upozorili su danas Vladu Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) da se ne slažu s njihovom politikom prema prosvjetnim djelatnicima.

Kako je u izjavi za novinare kazala predsjednica Sindikata Gimnazije fra Dominik Mandić Ivona Glavaš neki od razloga zbog kojih su se prosvjetari odlučili na ovo prosvjedno okupljanje je nepoštivanje Kolektivnog ugovora potpisanog između Vlade i Sindikata, kašnjenje i smanjivanje plaća zaposlenih u obrazovanju, neuplaćivanje doprinosa te, prije svega, izostanak socijalnog dijaloga.

"Oni (Vlada ZHK-a) nas do sada nikada nisu pozvali na dijalog, da se dogovorimo, i sve rade na svoju ruku. Danas želimo poručiti da se više ne može ovako raditi, da kad nestane novca Vlada posegne u naše džepove. To nije rješenje", kazala je Glavaš.

Završetak ove školske godine, kako je rečeno, nije doveden u pitanje, no ako kantonalna Vlada "ostane gluha" na njihove zahtjeve sindikati najavljuju nove prosvjede i štrajkove već na jesen.

S obzirom da MUP ZHK-a nije dopustio održavanje prosvjeda ispred zgrade kantonalne Vlade, stotinjak sindikalista, uz transparente, zvižduke i crvene kartone, prolaskom pored zgrade Vlade na putu do lokacije koja im je odobrena, skrenuli su na sebe pozornost članova Vlade.

"Oni se pozivaju na neki zakon iz 2008. kada su odredili mjesta za prosvjedna okupljanja, no meni to sliči na ona komunistička vremena", izjavila je predsjednica Sindikata Druge osnove škole Jadranka Bošnjak.

Širokobriješkim sindikalistima podršku su dali predstavnici sindikata iz Mostara, Ljubuškog, Čitluka, Tomislavgrada, Livna, kao i Sindikat srednjih škola Republike Hrvatske.