BiH
2

Prosvjetari s područja TK-a održali štrajk upozorenja

Piše: D. Brkić
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prosvjetni radnici s područja Tuzlanskog kantona danas su održali štrajk upozorenja uprkos činjenici što je Vlada TK danas donijela odluku o isplati februarske plaće.

Međutim, uposlenici u osnovnim i srednjim školama, Univerzitetu u Tuzli i ustanova kulture koje se finansiraju iz budžeta TK potražuju topli obrok i naknade za prijevoz za nekoliko mjeseci unazad.

"Naši zahtjevi su jasni i precizni. Dostavili smo ih prošle sedmice Vladi TK. Oni su dobro upoznati sa onim što tražimo i kakvi su nam stavovi. Očekujem da budemo partneri i da sarađujemo“, izjavio je Almir Terzić, predsjednik Sindikata Srednjeg i visokog obrazovanja.

U Vladi TK na današnjoj prvoj sjednici nije bilo govora o štrajku upozorenja. Razgovaralo se o rebalansu budžeta i drugim gorućim problemima u Tuzlanskom kantonu. Ipak, premijer Bahrija Umihanić na press-konferenciji je prokomentarisao odluku prosvjetara o organizovanju štrajka upozorenja.

"U potpunosti smo upoznati sa njihovim zahtjevima. Mogu reći kako nikakva obećanja nećemo davati i da svako svoja prava treba tražiti u skladu sa zakonom. Svi moramo raditi na prevazilaženju teške situacije, jedni druge moramo čuti. Znate da su dva od četiri principa rada Vlade TK pravednost i solidarnost. U tim pravcima moramo djelovati, jer ponavljam kako nemamo pokriće za predviđenih 67 miliona KM deficita“, rekao je Umihanić.

Prosvjetari nisu isključili i stupanje u generalni štrajk, ali će se odluka o tome donijeti narednih dana.