BPK
0

Prosvjetari najavili štrajk upozorenja

FENA
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja Bosanskopodrinjskog kantona održat će u utorak, 8. septembra, dvosatni štrajk upozorenja u svim srednjim školama na području kantona, najavili su predstavnici ovog sindikata na današnjim mirnim protestima Koordinacije sindikata budžetskih korisnika BPK, održanom ispred zgrade kantonalne vlade.

Kako je kazao predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BPK Hilmo Bunjo, ako se ne ispoštuju postavljeni zahtjevi, nakon dvosatnog prekida rada uslijedit će i radikalnije mjere sindikata.

"Razlozi donošenja ove odluke su usvajanje Zakona o načinu ušteda i izmjena i dopuna budžeta BPK kojim se predviđa smanjenje plaća i ostalih naknada za 10 posto a da prethodno nije postignut sporazum sa sindikatima kroz potisivanje aneksa na kolektivne ugovore, što je regulirano sporazumom između Vlade Federacije BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH. Zbog toga mi ne pristajemo na smanjenje plaća i tražimo od Vlade BPK nastavak pregovora, a ako se ne postigne dogovor spremni smo ići i u generalni štrajk", kazao je Bunjo.

Premijer BPK Nazif Uruči danas je ponovio da je smanjenje plaća i naknada za 10 posto obaveza koja se mora ispuniti kako bi ovaj kanton dobio neophodna sredstva iz aranžmana sa MMF-om, dodajući da su ciljevi sindikata i Vlade ovog kantona isti kada je u pitanju zahtjev za izjednačavanjem primanja na nivou Federacije.

"Mi smo davno podnijeli zahtjev da se završi posao oko uspostave jednake plaće u cijeloj Federaciji BiH i na tome ćemo ustrajavati i dalje. No pred nama je i zadatak i ispunjenje obaveza prema MMF-u, tako da se i mi nalazimo pod njihovim i vašim pritiskom, a u sadašnjoj ekonomskoj situaciji drugih izlaza i riješenja nismo imali", kazao je obraćajući se učesnicima protesta premijer Nazif Uruči.