BiH
0

Prošlogodišnji požar u Tvornici montažnih kuća "Krivaja" nastao samozapaljenjem

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, koje vodi istražni postupak i krivični predmet vezano za požar koji se dogodio u krugu privrednog društva ''Krivaja-Tvornica montažnih kuća'' d.o.o. Zavidovići u noći 28./29.augusta 2015. godine, dobilo je izvještaj vještaka o uzrocima ovog katastrofalnog požara, koji je potpuno uništio pogon za proizvodnju montažnih kuća.

"U navedenom predmetu urađena su sva potrebna vještačenja da bi se utvrdio uzrok nastanka požara, te je utvrđeno da je požar u hali montažnih kuća posljedica prirodnog procesa samozapaljenja", kazala je za Fenu stručna saradnica za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva ZDK-a Mirna Poljac.

Odmah nakon što su uviđajni i istražni timovi kriminalističke policije MUPZDK-a i tužilaštva obavili dio radnji na mjestu požarišta već tada je sve ukazivalo da prema prikupljenim dokazima i obavljenim radnjama nisu postojali nikakvi nagovještaji ili dokazi koji bi upućivali na to da je požar podmetnut.

Na osnovu naloga Kantonalnog tužilaštva ZDK-a istražne radnje su proširene s potrebnim vještačenjima koja će pomoći u okončanju cjelokupnog istražnog postupka utvrđivanja uzroka nastanka požara i ogromne materijalne štete za kompaniju i lokalnu zajednicu.

Šteta koja je učinjena ovim požarom je veća od deset miliona, jer je veliki požar potpuno uništio pogon za proizvodnju montažnih kuća.

Ovaj proizvodni pogon bio je pogođen i velikim poplavama koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. godine kada je također zabilježio veliku materijalnu štetu.