BiH
0

Prošlo je osam godina od smrti velikog čovjeka i hirurga Abdulaha Nakaša

Piše: N. J.
Abdulah Nakaš
Abdulah Nakaš
Na današnji dan navršilo se osam godina od smrti prim. dr. Abdulaha Nakaša, vrhunskog stručnjaka i velikog humaniste.

Abdulah Nakaš bio je specijalista opće hirurgije i šef hirurških disciplina poznat ne samo po svojoj stručnosti već i neizmjernom čovjekoljublju. Ostat će upamćen među mnogima koje je liječio, koje je učio i kojima je pomagao, kao osoba koja nije žalila trud i vrijeme da učini druge sretnima.

Prim. dr. Abdulah Nakaš rođen je u Sarajevu 27. novembra 1944. godine, gdje je proveo cijeli život te završio Medicinski fakultet i specijalizaciju iz opće hirurgije.

Dao je nemjerljiv doprinos kao hirurg, dugogodišnji predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu FBiH, član Liječničke komore Kantona Sarajevo, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a naročito kao čovjek i građanin Sarajeva.

Njegov angažman tokom agresije na Grad Sarajevo i BiH kao glavnog hirurga Armije RBiH i šefa hirurških disciplina u Državnoj bolnici Sarajevo bio je istinski primjer humanosti.

Za požrtvovani rad u periodu agresije na Sarajevo i BiH te poratni angažman u oblasti medicinskih nauka nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.

Skoro cijeli radni vijek proveo je kao hirurg u Općoj bolnici u Sarajevu. U znak poštovanja njegove ličnosti i djela ova medicinska institucija od 2006. godine nosi njegovo ime.