BiH
2

FOTO / Prošlo je 14 godina od smrti Joze Leutara

SRNA
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara na groblju Masline u Mostaru, danas je obilježeno 14 godina od njegove smrti.

U Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru služena je sveta misa zadušnica kojoj su, osim članova porodice Leutar, prisustvovali i predstavnici kantonalnog MUP-a i funkcioneri HDZ-a BiH.

Sin Joze Leutara, Ivica rekao je da se 14 godina bori sa institucijama BiH, "jer ne rade svoj posao kada je u pitanju ubistvo njegovog oca, te da se pita koga tužilaštvo i policija štite".

"Jedan predstavnik međunarodne zajednice rekao mi je da će se, ako se otkriju nalogodavci ubistva mog oca, riješiti 60 posto političkih ubistava u BiH", tvrdi Ivica Leutar.

Atentat na Jozu Leutara izvršen je 16. marta 1999. godine u naselju Ciglane u Sarajevu, a preminuo je 12 dana kasnije u sarajevskoj bolnici Koševo od posljedica ranjavanja.

U vezi sa njegovim ubistvom vođen je proces protiv šestorice optuženih Hrvata, ali niko nije osuđen, zbog nedostatka dokaza. Tužilaštvo BiH najavilo je početkom ove godine mogućnost reaktiviranja istrage.