Vlada RS
0

Proslijedit će Parlamentu inicijativu za nezavisnost entiteta

FENA
Vlada Republike Srpske danas je razmatrala mšljenje na Inicijativu o proglašenju nezavisnosti RS-a, upućenu od strane Udruženja „Srpski narodni pokret – Izbor je naš“ iz Banje Luke, te odlučila da će u skladu sa Ustavom RS-a, nakon pribavljanja stručnih tumačenja, mišljenje o pokrenutoj inicijativi, dostaviti Narodnoj skupštini RS-a.

Inicijativom o proglašenju nezavisnosti Republike Srpske, upućenu od strane Udruženja „Srpski narodni pokret – Izbor je naš“ iz Banje Luke, traži se od Narodne skupštine RS-a da proglasi nezavisnost RS-a

Entitetska Vlada odlučila je da se zatraže i dodatna tumačenja u vezi sa ovom inicijativom, saopćeno je iz vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Podsjećamo, ranije je mišljenje o Čankovićevoj inicijativi dao Sekretarijat za zakonodavstvo RS-a u kojem stoji da je pravni status RS-a određen Ustavom, koji opet predviđa da prijedloge za promjene Ustava mogu pokrenuti predsjednik RS-a, Vlada ili najmanje 30 narodnih poslanika. O tim prijedlozima bi se, potom, izjašnjavala Narodne skupština RS-a većinom glasova.

Sekretarijat za zakonodavstvo je ocijenio da Čankovićeva inicijativa i ne može biti razmatrana, jer on nije ovlašteni predlagač za bilo kakve promjene pravnog statusa RS-a.

Podsjećamo, Čanković je uime svoje nevladine organizacije pokrenuo inicijativu za proglašenje nezavnosti RS-a iz, kako je naveo, nametnute Bosne i Hercegovine.