Sjećanje na nevinog dječaka
0

Prošle su tri godine od ubistva Denisa Mrnjavca

Sarajevo-x.com
Prije tri godine prekinuta je nevina mladost 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca, bez povoda, bez razloga, bez objašnjenja, u namjeri da se iz čiste obijesti pokaže i dokaže sila napadača. Iz Udruženja "Akcija građana" pozvali su sve sugrađane da, u znak sjećanja na Denisa, danas, 5. februara, u 13 sati kod Tehničke škole, na tramvajskoj stanici prema Ilidži, polože cvijeće i zapale svijeće.

"Denis je ubijen u gradu kojem je tokom herojske odbrane u vrijeme opsade pomogao cijeli svijet i Evropa da se zaustavi i ublaži stradanje civila. Denis je ubijen u gradu u kojem je proliveno toliko krvi, da bi čak i prirodna smrt trebala biti zakonom zabranjena. Sarajevo je trebao biti simbol Evrope u kojem se slavi život i pobjeda civilizacijskih tekovina nad divljaštvom bezdušnih ubica. Ipak nije tako", navode iz "Akcije građana".

"Pokojni Denis je ubijen u gradu gdje policija u rekordnom roku otkriva i hapsi kriminalce, ali gdje se pouzdano zna da će većina uhapšenih biti puštena na slobodu u vrlo kratkom roku nakon 'zadržavanja'. Denis je ubijen u gradu, kantonu i državi u kojoj kriminalci znaju da već petnaestak godina 'nema mjesta u zatvorima', da 'nema adekvatnih ustanova za maloljetne prijestupnike', da 'nema popravnih ustanova', da je sistem 'otvoren'. Sve su to okolnosti u kojim se desilo nevino stradanje pokojnog Denisa Mrnjavca. I ne samo Denisa", stoji u saopštenju.

Iz Udruženja ističu da "uprkos svim obećavajućim saopštenjima i ružičastim statistikama, grad nije napravio zaokret nakon pogibije Denisa Mrnjavca, već postupno upada u još veće nevolje i u dublji glib - u sve češću rafalnu razmjenu vatre po gradskim ulicama, u upotrebu vatrenog oružja u javnom gradskom prijevozu, u bombaške napade."

U petak je u sali Katoličkog školskog centra "Sveti Josip" u Sarajevu održana komemoracija stradalom Mrnjavcu, kojoj je prisustvovala majka pokojnog Denisa Ana Mrnjavac u pratnji rodbine, kao i učenici i članovi kolektiva KŠC, te premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić i dogradonačelnik Sarajeva Miroslav Živanović.

Učenici Katoličkog školskog centra, Denisovi drugovi su čitali literarne radove, poruke ljubavi i sjećanja, dok je u pozadini prezentiran videozapis fotografija - uspomena na dane Denisovog djetinjstva i prve mladosti. Na ovom skupu predstavljeno je idejno rješenje za izgradnju spomen-obilježja za pokojnog Denisa koje će biti postavljeno u dvorištu Katoličkog školskog centra, odnosno na trgu ispred škole koji će nositi ime pokojnog Denisa Mrnjavca.

Komemorativnom skupu se obratio Ivica Mršo, direktor KŠC i predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Denis Mrnjavac – Katolički školski centar, Sarajevo".

"Ovo je treća godišnjica smrti našega Denisa, a mi se ne želimo prepustiti očaju, beznađu ili kukanju, mi želimo i u tuzi činiti nešto dobro. Želimo ma kako to bilo teško iz mraka i boli trgnuti se, okrenuti novu stranicu, makar nekome pomoći i činiti male korake, male one snopove svjetlosti ostavljati za sobom. Vjerujem da ćemo uz vašu pomoć uz ove dobre nakane i ustrajati. Mi kroz našu Fondaciju već tri godine pomažemo osnovce, srednjoškolce i nekoliko studenata da dosanjaju svoje snove, ako ih Denis nije dosanjao. Ja sam jako zahvalan općinama Centar i Novi Grad, Federalnom ministarstvu pravde, kao i mnogim pojedincima koji pomažu rad naše Fondacije. Naša poruka i naše geslo nije suza, nije mrak ili očaj, mi želimo dignuti se iz bola i pokušati činiti dobro", rekao je Mršo.

Nakon održavanja komemoracije upriličena je podjela stipendija i potpora iz sredstava Fondacije "Denis Mrnjavac-KŠC" koja provodi projekte i programe pomoći učenicima i studentima i organizira različite aktivnosti u borbi protiv maloljetničke delinkvencije i nasilja.