BiH
6

Prošle su 23 tužne godine od zločina na Korićanskim stijenama

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalni savez logoraša Banja Luka danas obilježavaju 23. godišnjicu stravičnog zločina nad logorašima na lokalitetu Korićanske stijene, planina Vlašić, općina Kneževo-Skender Vakuf.

Na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine strijeljano je najmanje 200 muškaraca, logoraša, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima.

Masakr na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba čija su svjedočenja doprinijela da se dio odgovornih procesuira i kazni, te da istina o tom zločinu bude zabilježena.

Sve žrtve tog zločina još nisu pronađene. Još se traga za 80 posto skeletnih ostataka jer je nešto više od 100 logoraša identificirano samo na osnovu jedne kosti ili zuba, dok preostali logoraši nisu uopšte pronađeni.

U znak sjećanja na brutalno ubijene logoraše s ruba litice bit će bačeno 200 ruža, a nakon završetka zvaničnog dijela programa, na lokalitetu Vitovlje, bit će otkrivena hair česma i spomen-ploča, najavljeno je iz Saveza logoraša u BiH.