Općina Srebrenica
0

Prošle godine obnovljeno 117 kuća

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tokom ratnih dejstava na području općine Srebrenica porušeno je 6.300, a do sada su obnovljene 2.322 stambene jedinice.

"U našoj općini još uvijek jedna trećina stambenih objekata čeka na obnovu. Prema podacima općinske komisije za povratak do sada se prijavilo 2.560 Srebreničana koji žele da se vrate na prijeratna zgarišta prvenstveno kroz obnovu njihovim prijeratnih jedinica", rekao je Suljo Čakanović predsjednik Komsije za povratak i raseljena lica u Općini Srebrenica.

Naveo je da je u prethodnoj godini obnovljeno 117 kuća na području općine Srebrenica, a uspjeh bi bio kada bi i ove godine broj obnovljenih kuća bio isti kao u prethodnoj godini.

"Za obnovu kuća ove godine imamo na raspolaganju milion i pedeset hiljada KM od državnog ministarstva za izbjeglice i raseljena lica. Vlada RS-a kroz svoj projekta obnovit će 16 kuća. Imamo nekih naznaka da će i Vlada Tuzlanskog kantona (TK) uložiti značajna sredstva", rekao je Čakanović.

Na području ove općine obnova kuća zavisit će i od međunarodnih donatora. Tako je poznato da će nevladina organizacija CRS izgraditi oko 30-ak kuća te da će se u Srebrenici zadržati naredne tri godine.