BiH
30

Proslava upisa stećaka na Listu svjetske baštine: Neka ovaj regionalni uspjeh bude prvi u nizu

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović razgovarao je s načelnicima općina, predstavnicima ministarstava, zavoda i Komisije za očuvanje spomenika o upravljanju stećcima, a potom u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH upriličio prijem povodom odluke Komiteta za svjetsku baštinu da srećci budu upisani na Listu svjetske kulturne baštine.

"Upisom stećaka na Listu svjetske baštine zaštićen je fenomen stećaka na našim prostorima, a naša je obaveza da radimo na njihovom očuvanju, da se osigura bolja pristupačnost i bolja promocija. U tome svoj doprinos moraju da daju svi nivoi vlasti od općina, kantona, entiteta i države", rekao je Osmanović.

Ministar je podsjetio da su prije predaje nominacionog fajla i plana upravljanja, sve općine usvojile pojedinačne planove upravljanja za nekropole na svojoj teritoriji. Potrebno je preduzeti aktivnosti s ciljem implementacije plana upravljanja kao i usklađivanja zone zaštite za svaku nekropolu što treba da koordinira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Predstavnici lokalnih zajednica upozoreni su da ne preduzimaju nikakve radnje samostalno bez saglasnosti nadležnih entitetskih zavoda za kulturno nasljeđe. Označavanje nekropola znakom svjetske baštine koordinirat će Državna komisija za UNESCO u saradnji s UNESCO-om, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na druženju upriličenom nakon sastanka Osmanović je čestitao ekspertima iz svih zemalja koje su učestvovale u projektu, uključujući načelnike općina, ministre, ambasade i diplomatska predstavništva u BiH.

"Večeras želimo obilježiti uspješan projekat koje su pokrenule BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, a to je kandidovanje stećaka na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine. Upis stećaka pokazao je i notu dobre regionalne saradnje i izlazak kulture ispred politike, a može biti poruka i drugim zemljama u regionu i šire da pokreću ovakve i slične projekte", poručio je ministar.

Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde, koja učestvuje sa nekropolom Groršić polje, izrazio zadovoljstvo i otkrio da na ovom području ima oko 2.000 stećaka.

Američka ambasadorica u BiH Maureeen Cormack kazala je da je ovo regionalni uspjeh te poručila: "Divno je vidjeti ove zemlje kako zajedno primaju priznanje. Nadam se da će ovo biti prvi od mnogih budućih uspjeha".

Podsjetimo odluka o upisu stećaka na Listu svjetske baštine donesena je konsenzusom zemalja članica Komiteta za svjetsku baštinu na zasjedanju održanom od 10. do 20. jula u Istanbulu.

Stećci su upisani na Listu svjetske baštine zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kulturnoj vrijednosti. Zemlje članice Komiteta prepoznale su i izuzetnu regionalnu saradnju koja je ostvarena između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije u radu na ovom projektu i u svojim obraćanjima pozdravile takav rad i činjenicu da je pokazano da kultura ne poznaje granice, da kultura gradi mostove među narodima i pravi je putokaz za prosperitetnu budućnost, navedeno je u saopćenju.