BiH
6

Proslava pravoslavnog Božića u BiH: Mir između čovjeka i Boga koji daje nadu u spasenje

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Širom svijeta pravoslavni vjernici danas obavljaju posljednje pripreme kako bi sutra dočekali svoj najradosniji praznik - Božić.

Kupuje se badnjak, čisti se kuća, spremaju se božićna jela i kolači. Prije svečane večere, koja se tradicionalno pravi na Badnji dan, vjernici će otići na svete liturgije koje će se u crkvama služiti povodom Badnjeg dana.

''Božić je praznik rođenja Isusa Hrista, dolazak sina Božijeg na zemlju da spase svijet'', kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) otac Mladen Drobnjak, paroh novosarajevski.

Kada je prvi čovjek Adam istjeran iz raja sa svojom ženom Evom, nastavio je otac Mladen, dobio je obećanje od Boga da će doći spasitelj svijeta, a to je bio Isus Hrist.

"Isusa u pećini rađa majka, presveta Bogorodica i to i jeste Božić, rođenje Isusa Hrista. Mi Božić smatramo našim najradosnijim praznikom, jer taj događaj nam donosi mir između čovjeka i Boga, miri sve nas međusobno i daje nam nadu na spasenje", rekao je otac Mladen.

Pripreme za Božić kreću 40 dana ranije, kada počinje božićni post. Tokom 40 dana, vjernici se odriču hrane životinjskog porijekla i na taj način pripremaju da proslave Božić. Posljednjih pet dana počinje Predprazništvo, kada se pjesmama proslavlja rođenje Isusa Hrista.

"Uoči samog Božića imamo Badnji dan. To je dan na koji se pale badnjaci i unose u kuće. U crkvama se služe svete liturgije, a uveče velika povečerja, nakon čega se ispred crkava pale badnjaci. U kuće se unose badnjaci i sijeno, a cilj je da se u svakom domu napravi atmosfera pećine u kojoj je Hristos rođen. Badnjak i predstavlja drvo koje je Josif unio u pećinu, kako bi je ugrijao", govori otac Mladen.

U narodu, objašnjava on, postoji tradicionalni običaj da se na Badnji dan 'ide u badnjake'. Tada se bira najljepši badnjak i donosi ispred doma. 

Božić je porodični praznik, te je njegov smisao da se proslavlja u krugu najbližih.

"Na Božić dočekujemo polaznika. On je prvi gost koji je simbolika trojice pastira koji su došli na poklonjenje Isusu Hristu. On je gost od kojeg mi očekujemo da na izvjestan način donese mir u domove. Polaznik se posipa žitom simbolično, kako bi rastao kao pšenica, daje mu se crvena jabuka, kako bi bio zdrav. Polaznik potom pali badnjak, a dok varnice iz vatre izlaze. On govori: 'Koliko varnica, toliko u domu bilo ljubavi, sreće, zdravlja, novca'. Ipak, najviše od svega da u domu vlada ljubav i mir", istakao je otac Mladen.

Uprkos kišnom danu, građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva izašli su u potragu za svojim badnjakom. Neki od njih kupovali su i namirnice za božićnu trpezu i obavljali posljednje pripreme pred praznik.

"Proslavljamo Božić, to je jedan od najvećih praznika za nas pravoslavce. Tradicionalno, obilježavamo ga sa porodicom kući, uz ručak, Božičnu pečenicu, kolače, slatkiše", rekao je za AA Drago Joksimović.

I Olja Pančić raduje se Božiću svake godine, a proslavlja ga u krugu porodice.

"Proslavljam ga sa porodicom, imamo svečani ručak, pečenje, sjedimo i veselimo se", kazala je Pančić.

Božić je porodični praznik i smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste međusobne uvrede. Božić se slavi tri dana.