BiH
0

Proslava 1. maja u Mostaru

FENA
Unije neovisnih sindikata Federacije BiH organizirala je na mostarskom šetalištu proslavu 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u spomen na radnike u Chicagu koji su 1886. stradali na protestima tražeći osmosatno radno vrijeme.

Pod motom "Grah sa sindikatima" danas će građanima Mostara biti podijeljeno 2,000 porcija graha i 1,000 litara piva.

"Mnogi pod izlikom kako su radnička prava ugrožena kažu da danas ništa ne trebamo slaviti, a ko je kriv za to što danas ništa ne trebamo slaviti? Ja bih rekao krivi su sindikati, jer opet idu metodom manjeg otpora: danas nećemo ništa raditi", kazao je predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH Josip Milić.

Govoreći o radničkim pravima Milić je istaknuo da će radnička prava biti ostvarena onoliko koliko radnici budu svjesni i koliko se na vrijeme otrijezne, jer niko se drugi za njih neće boriti osim njih samih.

"Nema šanse iluzorno misliti kako će se za radnička prava izboriti neki svemirci ili oni koji su na vlasti, jer je njihov cilj potčiniti radnike što je više moguće. Radnici se sami moraju boriti za svoja prava", kazao je Milić.

Međunarodni praznik rada danas se u Mostaru proslavlja i u naselju Donja Mahala, gdje prvomajsko druženje organiziraju nevladina udruga "Sinovi Mahale" i radio "Studio 88".