Debata u Sarajevu
5

Prošla su vremena kada su žene sjedile kući i odgajale djecu

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
Damir Zeković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Mediacentru u Sarajevu premijerno je prikazan dokumentarni film "Novo lice muškosti: uklanjanje stereotipa i usvajanje novih normi" čija produkcija je rezultat jedne od brojnih aktivnosti unutar zajedničke kampanje UN agencija u BiH, pod nazivom "Muškarci udruženi protiv nasija nad ženama".

Film je kreiran s ciljem ispitivanja savremenih modela muškosti kroz stavove različitih generacija i mišljenja stručnjaka. Nakon projekcije održana je javna debata u kojoj su učestvovale Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari i Nermina Vehabović Rudež, psihologinja čija su profesionalna mišljenja i preporuke gledaoci mogli vidjeti u filmu.

U razgovoru su im se pridružili i Damir Zeković, trener pri Asocijaciji XY i Saša Gavrić, direktor Sarajevskog otvorenog centra, koji su dali osvrte na svoja iskustva kako u promjeni stavova mladih muškaraca tako i na pitanjima jednakosti spolova u bh. društvu. Moderatorica debate je bila Slobodanka Boba Dekić iz Mediacentra u Sarajevu.

Ravnopravno podijeliti obaveze

Borka Rudić je istakla kako se mediji u BiH u malim procentima bave pitanjima roda, odnosno ravnopravnosti muškaraca i žena, navodeći kako se ova tematika u medijima obično pojavljuje uz neke događaje ili pri ekstremnim slučajevima poput nasilja nad ženama.

"Prošla su vremena kada su žene sjedile kući i odgajale djecu. Danas žena zarađuje ravnopravno sa muškarcem i u takvoj situaciji je potrebno da ravnopravno i dijele obaveze. Tu svoju ulogu moraju odigrati mediji, jer upravo na njihovom djelovanju mladi naraštaji formiraju svoja mišljenja", istakla je Rudić, dodajući kako je vrlo bitno da je današnji muškarac obrazovan, jer će onda puno lakše prihvatiti promjene u društvu. Rudić je navela i kako žene svugdje u svijetu imaju iste potrebe, ali je jedino upitno to u kojoj ih mjeri mogu ostvariti u određenim sredinama. Napomenula je također kako su žene u razvijenim zemljama zaštićene od nasilja i diskriminacije dok kod nas to i nije slučaj.

Damir Zeković je istakao kako je potrebno raditi na razbijanju predrasuda o balkanskim muškarcima prema kojima je muškarac taj koji treba biti lider i glavni u društvu. "Pravi muškarac nikada neće udariti ženu, on plače onda kada mu se plače i smije se kada mu se smije. Također, on ne treba ženu koja će klimati glavom već onu koja će mu biti ravnopravna", naveo je Zeković.

Da su žene ravnopravne, događaja poput večerašnjeg u Sarajevu ne bi ni bilo, smatra Saša Gavrić, koji je napomenuo kako je očito da i muškarci moraju imati aktivniju ulogu u zaštiti ženskih prava baš kao što to moraju biti i kada je riječ o zaštiti bilo koje ugrožene skupine u društvu."Najbolji pokazatelj ženske ravnopravnosti u BiH jesu podaci koliko je žena aktivno u politici, koja u biti odlučuje o najbitnijim pitanjima za zajednicu. Prioritet, međutim, svakako mora biti nasilje nad ženama, evo u zadnja tri dana smo imali takve radikalne slučajeve, premlaćivanje dviju djevojčica i ubistvo djevojke na Palama, koji nam govore da je situacija izuzetno loša", naveo je Gavrić.

Sadizam i mazohizam

Među gostima je bio poznati novinar i TV ličnost Boris Šiber, koji je istakao da je nasilje nad ženama istovremeno i sadizam i mazohizam. "To je nasilje nad samim sobom jer sve nas je rodila majka. Moje prisustvo ovdje je jedan vid borbe protiv tog nasilja", rekao je Šiber, dodajući kako vjeruje u mlađe naraštaje, odnosno da će oni promijeniti društvo nabolje.

Tokom debate je također istaknuto da je na rješavanjima ovih pitanja potrebno uključiti sve sfere društva jer se samo zajedničkim zalaganjem i radom na jednakoj emancipaciji može utjecati na uklanjanje stereotipa i usvajanje savremenih modela muškosti.