Požari se ponovo aktivirali
38

Prosjek godina mostarskih vatrogasaca je 50, a vozila 30

Piše: J. Hadžiahmetović
Požari ponovo aktivirani kod Mostara (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Iako su mostarski vatrogasci do ranih jutanjih sati gasili požare kod Blagaja i naselja Stipčića, oni su se danas ponovo aktivirali.

Osim ova dva požara, vatrena stihija širi se i iznad sela Kuti te Gornje i Donje Drežnice, koju mostarski vatrogasci nisu u mogućnosti gasiti, jer se nalaze na nepristupačnom terenu.

Prema riječima zapovjednika Vatrogasne jedinice Mostar Petra Jurića, kantonalna Uprava Civilne zaštite HNK zatražila je od Federalnog štaba Civilne zaštite pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH.

"Postoji koordinacija između Uprave za šumarstvo i Civilne zaštite HNK, koji prate požare i obavještavaju Federalni štab. Kada će helikopteri biti slobodni i hoćemo li to moći raditi bez njih, vidjet ćemo. Što se nas tiče, mi smo poslali zahtjev za podizanje helikoptera", kaže Jurić za Klix.ba.

Vatrogasna jedinica Mostar ima ukupno 67 članova. Gradska uprava im je ove godine pomogla tako što je uposlila osam sezonskih radnika, mladih ljudi. Međutim, problem predstavlja starosna struktura profesionalnih vatrogasaca.

"Prosjek godina mostarskih vatrogasaca je 50. To je veoma loša starosna struktura za ovakav posao i u ovakvim uslovima. Što se vozila tiče, prosječna starost je 28,5 godina. Mi gasimo požare autima koji su proizvedeni 1969., 1972. i 1977. godine. Svaki put kada odemo na neku intervenciju, pitanje je hoće li vozilo izdržati. Evo sada imamo dva neispravna vozila koja su prije dva dana bila ispravna", pojašnjava naš sagovornik.

Za ova stara vozila, kaže Jurić, teško je naći i dijelove, i kada ih nađu, teško se popravljaju.

"Imamo majstore koji neprestano rade na njima i daju sve od sebe da to nekako funkcioniše", kaže na kraju razgovora Petar Jurić, zapovjednik Vatrogasne jedinice Mostar.

Trenutno je helikopter OS BiH uključen u gašenju požara na području Mjesne zajednice Glavatićevo u Konjicu.