BiH
0

Prosječna plaća u FBiH treba biti mjerilo za utvrđivanje primanja u upravnim strukturama

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala je Prednacrt zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH, s ciljem da se na jedinstven način uredi ova materija.

Razlog je dosadašnja, i po obimu i po sadržaju, neujednačenost ovih prava, posebno u pogledu visine plaća direktora, njihovih zamjenika i pomoćnika - izvršnih direktora, odnosno predsjednika i članova uprave, kao i predsjednika i članova komisija u institucijama koje je osnovala FBiH ili preduzećima u kojima FBiH ima većinsko vlasništvo, saopćeno je iz Vladinog Ureda za informiranje.

Federalna vlada je zaključila da u Prednacrt zakona treba ugraditi primjedbe i prijedloge iz današnje rasprave prije nego što bude utvrđen nacrt ovog dokumenta.

Glavna sugestija iz rasprave je da jedno od mjerila prilikom utvrđivanja ovih vrsta primanja bude prosječna plaća u Federaciji BiH.

VEĆA BUDŽETSKA SREDSTVA ZA PODUZETINIŠVO I OBRT, KULTURU I SPORT Vlada FBiH je donijela odluke finansijske prirode kojima su postojeći budžetski transferi za određene namjene usklađeni s rebalansom budžeta FBiH za ovu godinu.

Donesena je Odluka o izmjenama i dopunama odluke o usvajanju Programa utroška i kriterijima raspodjele sredstava transfera za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta, kojom su sredstva za ove namjene povećana sa sedam na devet miliona KM i raspoređena na određene pozicije prema utvrđenim kriterijima.

Uvećanje od dva miliona KM raspoređeno je na 1.015 korisnika od ukupno 1.646 koji su aplicirali na javni natječaj raspisan 13. juna ove godine.

Prema istom principu izmijenjena je Odluka o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih budžetom za ovu godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Tako su za po jedan milion KM uvećani transferi za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa od značaja za FBiH i transferi za kulturu od značaja za FBiH.

Za 700.000 KM uvećan je transfer za sport od značaja za FBiH koji će se koristiti za sufinansiranje izgradnje, rekonstrukcije te za opremanje sportskih rekreativnih objekata (500.000 KM), kao i za sufinansiranje međunarodnih i tradicionalnih sportskih manifestacija koje se organiziraju u FBiH (200.000 KM).

POMOĆ IZ FEDERALNIH ROBNIH REZERVI Vlada FBiH je danas donijela Zaključak kojim se iz Federalnih robnih rezervi Federalnoj upravi civilne zaštite ustupaju naprtnjače za gašenje požara u vrijednosti od 100.000 KM.

Ovim je pozitivno riješen zahtjev Federalne uprave civilne zaštite s obzirom na to da je tokom jula i augusta ove godine uništen veliki broj naprtnjača u akcijama gašenja požara.

OMOGUĆAVANJE NASTAVKA IZGRADNJE SARAJEVSKE OBILAZNICE Na prijedlog JP Direkcija cesta Federacije BiH, Vlada je danas donijela deset rješenja kojima se ovoj direkciji dozvoljava ulazak u posjed nekretnina izvlaštenih od Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina sarajevske općine Novi Grad prije pravosnažnosti rješenja.

Ovo je bilo potrebno radi omogućavanja nastavka izgradnje Sarajevske obilaznice za koju je Vlada još ranije utvrdila opći interes.

KADROVSKA RJEŠENJA Danas je imenovana Komisija za predlaganje ocjene rada rukovodećih državnih službenika koje postavlja Vlada FBiH.

U Komisiji su federalni ministri Feliks Vidović, predsjednik i članovi: Muhidin Alić, dr. Perica Jelečević, Gavrilo Grahovac i Nail Šećkanović.