Radojičić zaradi 3.800 KM
0

Prosječana plaća poslanika u RS-u oko 2.800 KM

FENA
Iako je Narodna skupština Republike Srpske (RS) u prvih šest mjeseci ove godine realizirala tek 18 od 42 zakona planirana za usvajanje, primanja jednog profesionalnog parlamentarca kreću se u prosjeku oko 2.800 KM, što je više za tri puta u odnosu na prosječnu plaću od 817 KM.

Poslanici koji nisu profesionalizirali svoj mandat primaju 1.912,50, a najveći iznos mjesečno ostvaruju predsjednik parlamenta Igor Radojičić 3.800 i njegovih troje zamjenika koji zarade 3.450 KM.

Zarade su značajno veće kada im se pridodaju minuli rad, dnevnice za službena putovanja, preraspodjela sredstava koja dobijaju poslanički klubovi i još neke prinadležnosti koje ostvaruju poslanici.

Šefovi poslaničkih klubova imaju plaće veće od svojih kolega poslanika i da one iznose 3.000 maraka. Za šefovima poslaničkih klubova ništa ne zaostaju ni predsjednici odbora i komisija u sklopu Narodne skupštine RS, koji primaju dodatnih 268 maraka za obavljanje svojih aktivnosti ili gotovo cjelokupan iznos koji prima radnik na "minimalcu".

Članovi odbora i komisija nemaju dodatnu zaradu za obavljanje svojih poslova.

Neki od predsjednika odbora su ujedno i šefovi poslaničkih klubova, tako da su njihove zarade na mjesečnom nivou značajno veće u odnosu na "obične" poslanike.

Odlukom Administrativne komisije Narodne skupštine RS, poslanici od 2008. godine ne dobijaju dnevnice za prisustvo sjednicama.

U odnosu na prethodni, u aktulenom sazivu Skupštine RS bilježi se za 16 posto veći broj profesionalnih poslanika.

Od 37 poslanika SNSD-a njih 26 je profesionaliziralo svoj mandat, iz SDS-a samo troje poslanika nije u tom statusu, profesionalni poslanici su i iz DNS-a izuzev jednog, svi poslanici SDA i SDPBiH su "profesionalci", a u toj grupi su i njihove kolege iz SP-a i PUPRS-a, zatim iz DP-Dragan Čavić, svi poslanici PDP-a, poslanik SRSRS i samostalni poslanik Slavica Jovanović.

Centri civilnih inicijativa ukazali su da se ozbiljnija dinamika u radu poslanika Narodne skupštine RS-a može primjetiti tek u junu, kada s povećanim obimom zasjedanja dolazi i do veće efikasnosti u smislu realiziranih mjera na održanim sjednicama.