Zaključak sastanka
0

Proširiti zatvorske kapacitete u Ustikolini

FENA
Zatvor u Ustikolini (Foto: Alen Bajramović)
Zatvor u Ustikolini (Foto: Alen Bajramović)
Na današnjem sastanku u Sarajevu federalnog ministra pravde Feliksa Vidovića s premijerom Kantona Sarajevo Besimom Mehmedićem i predstavnicima kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova dogovoreno je da u petak odgovarajuća komisija posjeti kazneno-popravnu ustanovu u Ustikolini i dostavi svoje mišljenje o radovima i novcu potrebnim za unapređenje sigurnosti tamošnjeg zatvorskog objekta te za proširenje smještajnih kapaciteta u njemu za 20 i više mjesta.

Ovaj dogovor su Vidović i Mehmedić nakon sastanka prenijeli novinarima kao prvi zadatak koji treba realizirati odmah u finansijskoj i drugoj koordinaciji kantonalne i Federalne vlade nakon posljednjeg događaja u Sarajevu u kojem je ubijen mladi Amar Mistrić, a vinovnici zločina bili njegovi vršnjaci, i kada su građani na protestima zatražili od nadležnih sigurnost i zaustavljanje kriminala.

Kantonalni premijer Besim Mehmedić najavio je danas i razgovore s čelnim ljudima Općine Hadžići o mogućnosti smještanja kazneno-popravnih kapaciteta i na toj lokaciji ako to dozvoli lokalna zajednica, a ministar Vidović dodao da je u izgradnji specijalizirana ustanova ove vrste na području općine Orašje.

Ubistvo Amara Mistrića 13. augusta u Sarajevu aktueliziralo je ranija ubistva, a posebno slučaj maloljetnog Denisa Mrnjavca kojem su život brutalno oduzeli također vršnjaci.

U tom kontekstu je pokrenuto pitanje maloljetničke delinkvencije te sigurnosti građana i nedostatka odgovarajućih zatvorskih kapaciteta u gradu i Federaciji, a nakon događaja u kojem je ubijen mladi Mistrić problem je aktueliziran, kao i podatak da je samo u Sarajevu zbog nedostatka odgojno-popravnih kapaciteta na slobodi oko 400 već osuđenih kriminalaca.

Na novinarska pitanja da li će izgradnjom zatvora problemi biti riješeni, danas je premijer Mehmedić kazao: "Ne. Nipošto. Nije cilj da postanemo država zatvora. Rješenje je u prevenciji."

Ubistvom Amara Mistrića u Sarajevu je aktuelizirano i pitanje eventualne izmjene zakonodavstva čiji je cilj da osujeti nelegalno držanje i nošenje oružja.

Nakon današnjeg sastanka, federalni ministar pravde je kazao da zakone ne treba mijenjati ishitreno i da o tome procjene treba da daju stručnjaci.