Delegacija Vlade FBiH u Albaniji
0

Proširiti privrednu saradnju

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Delegacija Vlade Federacije BiH, na čelu s premijerom FBiH Mustafom Mujezinovićem, razgovarala je danas u Tirani, u odvojenim susretima, s ministrom turizma, sporta i kulture Republike Albanije Ferdinandom Xhaferrijem i ministrom transporta i telekomunikacija ove zemlje Sokolom Olldashijem.

Tokom susreta je pozdravljena današnja Odluka Evropskog parlamenta kojom je podržan prijedlog Evropske komisije o ukidanju viza do kraja 2010. godine građanima Bosne i Hercegovine i Albanije, te je izražena nada da će i Vijeće Evropske unije isto učiniti sljedećeg mjeseca.

Cilj današnjih susreta u Tirani, kojima su prisustvovali federalni ministri Nail Šećkanović, Edin Mušić i Desnica Radivojević, jeste međusobno upoznavanje s privrednim potencijalima, te proširenje mogućnosti za poslovnu i turističku saradnju.

Bilo riječi o i saradnji u oblasti prometa i komunikacija, te kulturi i sportu. Ocijenjeno je neupitnim da i BiH i Republika Albanija posjeduju iznimne potencijale, posebno na polju održivog razvoja turizma, s obzirom na netaknute prirodne ljepote, bogatu kulturno-historijsko naslijeđe i suživot različitih kultura, što uveliko može doprinijeti privlačenju stranih investicija i poduprijeti snažan privredni razvoj.

Kada je riječ o proširenju turističke saradnje dviju zemalja, ukazano je i na potrebu uspostave stalne komercijalne avionske linije između Sarajeva i Tirane.

Razgovarano je o sektorima putne i željezničke infrastrukture, te dogovoreno da će u narednom periodu eksperti iz ovih oblasti razmijeniti iskustva i predložiti konkretne vidove buduće saradnje, saopćeno je večeras iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.