Milan Kučan
0

"Proširenje EU ne može se zaustaviti na granicama BiH"

FENA
Milan Kučan (Foto: Arhiv)
Milan Kučan (Foto: Arhiv)
Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan vidi budućnost BiH unutar Evropske unije, ali pritom ne dijeli mišljenje da BiH treba što prije "utopiti" u EU kako bi se time riješili i njeni unutarnji psroblemi. Naprotiv, takvo mišljenje je ocijenio opasnom iluzijom.

Kučan je danas bio gost na Bošnjačkom institutu u Sarajevu, gdje je govorio na temu "Regionalna perspektiva i uloga BiH".

BiH je centralno pitanje sigurnosti na Balkanu i jedno od ključnih sigurnosnih pitanja u Evropi, te je zato potrebno riješiti sporna pitanja prije njenog ulaska u EU, smatra Kučan.

Iako je ekonomska kriza pokazala krhkost Evropske unije, on upozorava da perspektiva članstva BiH u Evropskoj uniji treba biti konkretnija nego što je rečeno na nedavnom ministarskom susretu EU-zapadni Balkan u Sarajevu.

To bi predstavljao motiv bh. društvu, ali i EU da se radi na rješavanju problema na putu ka EU. BiH već sada dijeli sudbinu Evropske unije i proces integracija se ne može zaustaviti na njenim granicama, a zbog zbog svoje multietničnosti i multikulturalnosti BiH je za EU dragocjeno iskustvo, naveo je Kučan.

Da bi članstvo BiH u Evropskoj uniji postalo realno mora se ispuniti više uvjeta, između ostalog osigurati opstanak BiH unutar postojećih granica, iako se to naizgled čini kao prevaziđena dilema, upozorio je bivši predsjednik Slovenije.

Unutar zajednica bh. Srba i bh. Hrvata još postoje uvjerenja da BiH samo privremena tvorevina, te dugoročno rješenje vide u povezivanju sa Srbijom i Hrvatskom. Problem je teži zbog svoje podlege u negativnim historijskikm iskustvima.

Kučan izlaz vidi u posebnoj međunarodnoj garanciji, koju bi preuzela na sebe EU, a možda i Ujedinjeni narodi, dok bi među potpisnicima bili i Zagreb i Beograd, jer bi se tako obje države trajno odrekle aspiracija prema BiH i ideja o njenoj podjeli.

Uz takvu garanciju, tri bh. naroda bi se otvorila jedni prema drugima i usmjerili energiju na efikasnije funkcioniranje države, razvoj i bolji život. Time bi i Evropa pokazala da je sposobna sama upravljati konfliktima na svojoj teritoriji, umjesto da opterećuje cijelu međunarodnu zajednicu.

Kučan je, također, istaknuo važnost poštovanja činjenice da BiH čine tri konstitutivna naroda, navodeći pritom riječi Alije Izetbegovića da "BiH nikome ne smije biti tijesna. Potrebno je osigurati potpunu ravnopravnost u upravljanju državom, ali i odgovornost.

Pritom ključna poteškoća može biti traženje ravnoteže između nacionalne ravnopravnosti i upravljanja državom, ali po Kučanu ta dva načela se međusobno ne isključuju.

Buduće uređenje BiH će sigurno imati neke federalne elemente, smatra Milan Kučan, ali iskustvo pokazuje da je potrebno brižljivo pripremati kompromis i voditi računa da forma ne bude važnija od sadržaja. Promjene Ustava bh. političari moraju staviti u vrh svojih prioriteta, a on za početak predlaže da se slože oko ukidanja entitetskog veta na implementaciju evropskih propisa.

Pritom bi savremene laičke stranke, koje ne bi naciju stavile iznad građana, lakše prevazilazile zatvorenost u svoje etničko okruženje i lakše bi stvarale koalicije u korist svih građana.

Milan Kučan je zaključio da u budućnosti BiH vidi kao građansku državu, jer nema druge alternative, ali na osnovu pune ravnopravnosti na državnom, entitetskom i lokalnom nivou.