Gatare i dalje u modi
0

FOTO / Proricanje sudbine sve učestalije na tuzlanskim ulicama

Piše: D. Brkić
Poslovice kako se davljenik hvata za slamku spasa ili kako nada umire posljednja, obilato koriste osobe koje na razne načine proriču sudbinu. U opštem sivilu, samozvani narodni ljekari, lakovjernim građanima obećavaju brzo ozdravljenje, hvaleći se kako imaju iznadprosječnu energiju ili da su "božji dar" naslijedili od predaka.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Stvarnost je, nerijetko, sasvim drugačija. Nadriljekari uzimaju novac, a bolesni ostaju neizliječeni. Pored nadriljekara, popularnost gatara, pogotovo onih koje posluju na ulici, ne opada. U Tuzli "djeluju" tri – četiri gatare, srednjovječne žene romske nacionalnosti. Obično gledaju u karte i na taj način proriču sudbinu.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Iz znatiželje sam odlučila da čujem šta će mi reći, a ne zbog želje da mi prorekne sudbinu. Ono što me čeka ne mogu izbjeći", reče nam jedna od korisnica "gatarskih usluga" koju smo zatekli na Trgu slobode.

Cjenovnik za pružene usluge ne postoji. Gatare uzimaju onoliko koliko mušterija može halaliti.

"Posla ima, ali nije ni izbliza kao nekada. Ipak, mogu živjeti od gatanja", kaže nam jedna tuzlanska gatara koja je odbila otkriti svoj identitet.

Ni tajnu gatanja, također, nije otkrila. Tek nam je rekla kako se taj zanat peče godinama, te da je ona sretna kada mušteriji predskaže budućnost.

"Postotak uspješnosti je visok, pa ko voli nek' izvoli", reče nam ona.

Nakon kratkog razgovora otišla je "loviti" mušterije. Riječ je u većini slučajeva o djevojkama, dok muškarci, koji pristanu na gatanje, traže da se proricanje budućnosti obavi na manje prometnom mjestu.