BiH
0

Proradila nova SOS telefonska linija

NINA
Danas je u Sarajevu puštena u funkciju "SOS crvena linija - telefon za žrtve nasilja", koja bi u budućnosti trebala pomagati žrtvama svih oblika nasilja, a naročito onoga koje se događa u porodici.

Projekat je finansirala Vlada Sarajevskog kantona, a realizirali su ga MUP Sarajevskog kantona, Kantonalni centar za socijalni rad i Fondacija lokalne demokracije (FDL). Istovremeno s puštanjem u rad SOS telefona predstavnici te tri institucije potpisali su i naputak za postupak zaštite žrtava nasilja koje predstavlja institucijsko povezivanje organizacija koje se bave nasiljem.

"Sve žrtve nasilja sada mogu u toku 24 sata nazvati broj 033/222-000 na koji će se javljati dežurni operater koji će, nakon vlastite procjene, kontaktirati odjeljenje MUP-a za nasilje u porodici koje će dalje poduzimati potrebne radnje. Operateri imaju obavezu štititi identitet žrtve koja će biti zbrinuta na pravi način", pojasnila je Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica FDL-a.

Nasilje u porodici je nešto što je na tim prostorima stoljećima bilo tabu tema, čak i za policiju. Žrtva je osjećala krivnju i strah i najčešće je bila prezrena od okoline, čime je postajala neka vrsta zaštitnika nasilja i sve je to bio prvenstveno lični problem.

Situacija se znatno izmijenila tek od 1. augusta 2003., kada je nasilje u porodici konačno okarakterizirao kao kazneno djelo i kao takvo regulirano Kaznenim zakonom FBiH.

"Policija sada ima ovlasti intervenirati i sankcionirati nasilničko ponašanje, kao i zaštiti žrtvu, te sve podatke dostaviti nadležnom tužilaštvu. Naša je obaveza zaštititi osobu i imovinu građana, stoga se svaka žrtva nasilja može obratiti i direktno policiji", rekao je Predrag Kurteš, načelnik Odjeljenja za opće namjene MUP-a SŽ-a.

Za zbrinjavanje žrtava postoje i dva skloništa kapaciteta 35 kreveta. Jedno je za žene i djecu, a drugo za maloljetne djevojke. U narednih godinu dana telefon će voditi FDL. To vrijeme biće iskorišteno za osposobljavanje ljudi iz Centra za socijalni rad koji bi postepeno trebali preuzeti vođenje linije.