Svinjetinu nisu spomenuli
396

Propust na deklaraciji paštete 'Koko' napravila srbijanska firma

Piše: E. G.
Nakon što je firma Redex JU Djeca Sarajeva isporučila pileću paštetu Koko, u kojoj je bilo i 10 posto svinjetine, u ponedjeljak je i zvanično prekinut ugovor između sarajevskih vrtića i ove kompanije, koja im je dostavljala meso i mesne proizvode.

Kako je poznato, da se svinjetina nalazi u paštetama otkriveno je nakon usporedbe teksta ambalaže na ruskom jeziku i prijevoda na bosanski u kojem nije bio naveden podatak o svinjetini. Ko je zapravo kriv za izostanak tog podatka u razgovoru za Klix.ba pojašnjava Amir Lapandić, direktor Redexa.

"Ovog puta paštetu smo uzeli od dobavljača BaMI group Živinice. Oni su isto šokirani ovim otkrićem. Ranije smo od drugog dobavljača uzimali paštetu koja je zadovoljavala sve kriterije pileće paštete. Desio se teknički problem i ovaj dobavljač nije mogao isporučiti robu na vrijeme, tako da smo uzeli Koko poštetu. Ja sam razgovorao sa generalnim uvoznikom te paštete za BiH, koji ju je uvezao iz Srbije, i rečeno mi je da je došlo do greške na ambalaži. Proizvođač je stavio tu deklaraciju, a to je firma Srem Šid iz Srbije. To je informacija koju ja imam", kaže Lapandić.

Budući da se ovih dana spekulisalo o tome ima li Redex halal certifikate i da li i sporna pašteta ima takav certifikat, Lapandić kaže da firma takav certifikat ne posjeduje.

"Redex nema nijedan svoj certifikat za proizvode. Mi zastupamo proizvode firmi koje imaju halal certifikate i koji nam ustupaju svoje certifikate. Tamo gdje se zahtijeva da roba mora imati halal certifikat, mi stupimo u kontakt s firmom koja ima takve proizvode i onda od njih dobijemo svu prateću dokumentaciju. Mi nikada nismo ni kontaktirali Agenciju za halal proizvode", pojašnjava Lapandić.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, proizvodi koji se prodaju na tržištu BiH moraju imati deklaraciju napisanu na jednom od službenih jezika u našoj zemlji. Deklaracija je obavezna za svaki proizvod i mora imati minimalno podatke kao što su naziv proizvoda, odnosno ime pod kojim se proizvod prodaje, tip ili model proizvoda, ime i punu adresu proizvođača, a za uvozne proizvode i ime i sjedište uvoznika te zemlju porijekla, kao i u većini slučajeva sastav proizvoda.

Kazne predviđene ovim zakonom, u slučaju da proizvod nema deklaraciju, ili ne sadrži propisane podatke, su od 2.500 do 5.500 KM za pravnu osobu, te od 500 do 1.000 KM za odgovornu osobu. Također, inspekcija može, uz izricanje novčane kazne, naložiti i druge mjere, kao što je povlačenje proizvoda, otklanjanja nedostataka ili njegovo uništavanje.