BiH
28

Propao novi pokušaj dogovora u Livanjskom kantonu

SRNA
Livno
Livno
Još jedan pokušaj dogovora o formiranju nove vlade u Livanjskom kantonu propao je, jer rukovodstava HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i SDA ni danas nisu supjela da se dogovore sa rukovodstvom SDP-a BiH.

Na dvočasovnom sastanku u prostorijama HDZ-a BiH u Livnu, nakon kojeg nije bilo izjava za medije, predstavnici četiri parlamentarne stranke koje će činiti novu kantonalnu Vladu nisu uspjeli dogovoriti formiranje nove izvršne vlasti.

Kako Srna nezvanično saznaje predstavnici dva HDZ-a bili su spremni da SDP-u za jedan njihov glas u Skupštini ponude ministarska mjesta i mjesta u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i ustanova, ali tročlano rukovodstvo SDP-a na to nije pristalo.

Predstavnici SDP-a, koji imaju samo jedan mandat u novom sazivu kantonalne Skupštine, navodno su predložili da 25 poslanika iz devet parlamentarnih stranaka budu vlast, da nema opozicije i da će se tada lako dogovoriti o formiranju nove vlade.

Predstavnici SNSD-a opravdano su bili odsutni sa sastanaka.

Kriza vlasti u Livanjskom kantonu ušla je u 19. mjesec nakon opštih izbora u BiH. Bez formiranja nove Vlade neće biti ni kantonalnog budžeta za tekuću godinu, ni plata budžetskim korisnicima.