BiH
0

Propao i šesti pokušaj da FBiH dobije Zakon o pomilovanju osuđenika

FENA
Nakon što je visoki predstavnik za BiH 2005. godine privremeno suspendirao instituciju pomilovanja osuđenika u Federaciji, u Parlamentu FBiH u Sarajevu danas je propao već šesti pokušaj da Federacija dobije zakon iz ove oblasti.

Većinom poslaničkih glasova odbijen je, naime, prijedlog zakona o pomilovanju osuđenika koji su ovog puta u parlamentarnu proceduru uputili Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH - Hrvatska koalicija - Hrvatska narodna zajednica (HNZ) BiH - Hrvatska stranka prava (HSP) BiH te Klub Hrvatsko zajedništvo. Dosad su, također bez uspjeha, zakon iz ove oblasti u Parlamentu predlagali još Vlada FBiH i Stranka demokratske akcije (SDA).

Na prijedlog poslaničkog kluba Narodne stranke "Radom za boljitak", danas je Vlada Federacije BiH zadužena da u roku od mjesec dana formira komisiju od svojih predstavnika i članova iz oba parlamentarna doma te da ovo tijelo predloži konačnu verziju prijedloga zakona o pomilovanju. Nakon toga, prijedlog treba usaglasiti s pravnim timom Ureda visokog predstavnika, odlučeno je također.

Predlagač teksta koji je odbijen danas, blok stranaka s hrvatskim predznakom, tvrdio je prije izjašnjavanja poslanika da je u njemu otklonio dosadašnje prepreke za donošenje zakona o pomilovanju te da je tekst bio u skladu s Ustavom Federacije BiH.

Opozicija, koja kao i Stranka za BiH nije podržala ovaj tekst, tvrdi da jedna od osnovnih prepreka nije otklonjenja te da je tekst i dalje omogućavao da pojedinci dobiju pomilovanje i kada ne odleže ni dana u zatvoru za izrečenu kaznu. Opozicija je stoga predlagala amandman da se pomilovanje može izreći tek pošto osuđenik izdrži polovinu kazne, ali amandman ni zakon u cjelini nije dobio podršku većine.

Od 2005. godine, od kada je visoki predstavnik privremeno suspendovao instituciju pomilovanja u Federaciji, stotine osuđenika čekaju zakon koji će im omogućiti milosrdni akt, rečeno je u više navrata u Federalnom parlamentu.