Mostar
0

Propao 16. pokušaj izbora gradonačelnika

FENA
Gradsko vijeće Mostara ni u šesnaestom pokušaju nije izabralo novog gradonačelnika, tako da se politička kriza u gradu na Neretvi, nastala nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, nastavlja.

Današnja sjednica Gradskog vijeća prekinuta je nakon dvije pauze i tridesetak minuta zasjedanja, a da se o novom gradonačelniku uopće nije glasalo.

Naime, stranački su se klubovi složili da je bespredmetno ponovno ulaziti u proces izbora s obzirom da nije postignut međustranački dogovor.

Predsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović nakon sjednice izjavio je da je jasno kako se na lokalnom nivou ne može postići politički dogovor.

"Nakon izbora 2004. godine dogovor o Mostaru postignut je na najvišim stranačkim nivoima i tako mora biti i ovaj put. Odgovornost je sada isključivo na predsjednicima stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću i na OHR-u", smatra Vidović.

Predsjednik kluba SDA Faruk Ćupina vjeruje kako je rješenje u tajnom glasanju.

"Politički lideri i političke stranke, zato što nemaju povjerenje u, pod navodnicima, svoje vijećnike, insistiraju na javnom glasanju da bi mogli vidjeti ko je za koga glasao. Kod tajnog glasanja ne može biti pritiska i ucjena, a svi znamo u kakvom gradu i okruženju živimo“, kazao je Ćupina.

Mostarski vatrogasci, koji su već pola godine u štrajku, ponovno su se danas okupili ispred zgrade Vlade Federacije BiH, gdje se održavala sjednica, no gradski vijećnici još su se jednom oglušili na njihov poziv da se konačno uspostavi vlast u Mostar i počnu rješavati nagomilani problemi.