BiH
2

Pronađeno pet tijela u masovnoj grobnici u Potočarima

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Članovi ekspertnog tima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine pronašli su danas popodne u kompleksu Memorijalnog centra Potočari posmrtne ostatke pet osoba, žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Ekshumacija je započela danas po nalogu Tužilaštva BiH. Grobnica se nalazi u blizini mezarja srebreničkih žrtava i stotinjak metara od bivše Fabrike akumulatora u Potočarima, gdje je tokom agresije na BiH bila baza snaga Ujedinjenih naroda (UN).

"Pronašli smo pet osoba. Riječ je o jednoj bebi, mladoj ženi, dva starca i starici.
Uzet će se uzorci DNA, obaviti obdukcija, nakon čega će se sačekati identifikacija. Sigurno se radi o žrtvama iz jula 1995. godine", izjavio je za agenciju Anadolija (AA) direktor Instituta za nestale BiH Amor Mašović.

Za grobnicom, koja je duga 12, široka tri i po i duboka oko dva metra, tragalo se godinama. Koincidencija je da je pronađena 26. jula ove godine, u trenutku dok je u posjeti Memorijalnog centra bio generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu, radi identifikacije i utvrđivanja identiteta žrtava. DNK nalaz ovog tijela radit će se u laboratoriju Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP).

Istražilac Tužilaštva BiH rukovodi ekshumacijom te koordinira, po instrukcijama tužioca, rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.