CIK BiH
0

Pronađeno manje od 100 nepravilno popunjenih listića za člana Predsjedništva BiH iz RS-a

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ponovno brojanje nevažećih glasačkih listića za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske trebalo bi da bude završeno do večeras, a prema do sada prebrojanih više od 95 odsto glasačkih listića pronađeno je manje od 100 nepravilno popunjenih, dok ostali uopšte nisu popunjeni, saznaje Srna u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

U Glavnom centru za brojanje glasova Srni je potvrđeno da treba prebrojati nevažeće glasačke listiće za člana Predsjedništva BiH iz RS sa još tri biračka mjesta, te da prilikom dosadašnjeg prebrojavanja nije pronađeno ništa epohalno što bi ukazivalo na izbornu prevaru.

"Sve je bilo u granicama normalnog i izborni proces je prošao kao u najdemokratskijim zemljama Evrope. Ako čovjek neće da glasa ni za koga od ponuđenih kandidata ili ako u kutiju ubaci čist listić to je njegov izbor. Da je bilo izborne krađe ti glasački listići bi bili zaokruženi. Ako čovjek prekriži tri ponuđena imena i na glasački listić upiše Miki Mausa, što smo nalazili, to je njegovo biračko pravo", rekeno je Srni u Glavnom centru za brojanje glasova.

Isti izvor navodi da nikavih drugih povreda izbornog procesa nije bilo i ono na što su neke političke partije ukazivale u javnosti, u vezi sa lažnim olovkama i prstenjem apsolutno nije tačno.

Iz CIK-a BiH je danas saopšteno da će izvještaje iz Glavnog centra za brojanje o obavljenom ponovnom brojanju razmatrati početkom iduće sedmice i tek nakon toga imaće nove informacije za javnost.

Na sjednici CIK-a BiH prije tri dana donesena je odluka da ponovo bude prebrojano i klasifikovano svih 66.138 nevažećih glasačkih listića sa svih biračkih mjesta u RS.

Iz CIK-a navode da se osim brojanja glasova vrši i njihova selekcija kako bi bilo utvrđeno da li su nevažeći listići bili prazni ili je označeno više kandidata, te da li su poništeni na neki drugi način.

Prema objavljenim utvrđenim rezultatima, kandidat SNSD-a, DNS-a i SP za člana Predsjedništva iz RS Nebojša Radmanović osvojio je na izborima 3. oktobra 295.624 glasa, kandidat koalicije "Zajedno za Srpsku" Mladen Ivanić 285.927 glasova, a kandidat Saveza za demokratsku Srpsku Rajko Papović 22.778 glasova.