Budak
0

Pronađeni skeletni ostaci iz rimskog perioda

FENA
Tokom izvođenja pripremnih radova za asfaltiranje puta Potočari -Budak, radnici su pronašli skeletne ostatke za koje se pretpostavlja da datiraju iz rimskog perioda.
  • Skelet je pronađen u sarkofagu, mrtvačkom sanduku iz rimskog perioda. Pored lobanje je perla zelene boje, ukras koji visi oko vrata skeleta, koja je također karakeristična za ovaj period, te se može zaključiti da su pronađeni ostaci iz rimskog perioda, kaže kustos srebreničkog Muzeja Senad Đozić.

Azir Osmanović profesor historije pretpostavlja da je nalazište iz ilirskog perioda s obzirom da je pronađena kamena grobnica, odnosno humka.

Mještani Budaka međutim, tvrde da se na ovom lokalitetu nalazi kolonija, i neće dozvoliti izmještanje skeleta sa Budaka jer žele ovo historijsko blago sačuvati u svom naselju, za kojeg su spremni izmjestiti putnu relaciju Potočari - Budak u drugom pravcu.

O ovom slučaju obaviješten je Zavod za zaštitu spomenika i kulturnih dobara Republike Srpske, a očekuje se dolazak i eminentnih stručnjaka koji će dati svoje mišljenje.