Nakon 14 godina
0

Pronađeni posmrtni ostaci Avde Palića

Sarajevo-x.com
Avdo Palić
Avdo Palić
Ratni komandant žepske brigade Avdo Palić, za čijim se posmrtnim ostacima traga već 14 godina, ekshumiran je prije osam godina u masovnoj grobnici Gajevi u selu Vragolovi kod Rogatice.

DNK analiza je pokazala da je tijelo označeno kao NN u identifikacionom centru u Visokom bilo Palićevo, a od devet tijela identifikovanih 2001. godine, dva su pripadala borcima iz Žepe Mehmedu Hajriću i Amiru Imamoviću, potvrdio je Amor Mašović iz Instituta za nestale BiH.

Palić je 28. jula 1995. otišao na pregovore u bazu Ujedinjenih nacija u Žepi, ali čim je tu stigao, zarobljen je te odveden prema Bokšanici.

Uzorci krvi Palićeve sestre, djece i oca uzeti su još prije devet, odnosno sedam godina.

Postupajući po apelaciji Esme Palić, supruge pukovnika Palića, Dom za ljudska prava BiH odlukom od 9. decembra 2000. godine naredio je Republici Srpskoj da odmah provede potpunu istragu kojom će se moći ispitati sve činjenice u vezi sa sudbinom pukovnika Palića od dana njegovog prisilnog odvođenja i u pogledu izvođenja počinilaca pred lice pravde. Istom odlukom je od RS-a zatraženo da oslobodi pukovnika Palića, ukoliko je još u životu ili, u suprotnom, da dopusti njegovoj supruzi preuzimanje njegovih posmrtnih ostataka, kao i da sve informacije i nalaze u vezi sa sudbinom i mjestom gdje se nalazi pukovnik Palić ustupi Esmi Palić.

Komisija za ljudska prava pri Ustavnom sudu BiH donijela je 7. septembra 2005. godine rješenje o neprovođenju citirane odluke Doma za ljudska prava BiH te je RS-u ostavljen dodatni tromjesečni rok za postupanje po citiranoj odluci. Ista komisija je 16. januara 2006. donijela novo rješenje o neprovođenju odluke Doma za ljudska prava. Nakon toga je visoki predstavnik za BiH zatražio formiranje komisije za istraživanje sudbine pukovnika Palića.

U 2006. godini Vlada RS-a obrazovala je dvije komisije za utvrđivanje sudbine pukovnika Avde Palića, ali nijedna od njih nije odgovorila ni na jedan od spomenutih zahtjeva Doma za ljudska prava. Niti je, prema saopćenju INOBiH, Esma Palić obaviještena o sudbini svog supruga, da li je živ ili nije, niti je otkrila mjesto njegovog ukopa, niti je bilo ko u lancu od naredbodavaca do izvršilaca zločina nad pukovnikom Palićem izveden pred lice pravde.