Ekshumacije u Srednjoj Bosni
0

FOTO / Pronađeni ostaci bošnjačkih i hrvatskih civila ubijenih 1995.

Sarajevo-x.com
Na dvije lokacije u Srednjoj Bosni u toku su ekshumacije pod nadzorom istražilaca i osoblja Tužilaštva BiH.

Na lokaciji "Djevojačke stijene – Zlatarica" u opštini Bugojno nastavljena je ekshumacija od prošle sedmice, koja je bila privremeno prekinuta zbog nedostatka odgovarajuće mehanizacije. Na ovoj lokaciji su pronađeni ostaci ljudskih tijela za koje se pretpostavlja da su tijela bošnjačkih ili hrvatskih civila ubijenih 1995. godine.

Na lokaciji "Bravnice", u opštini Jajce, traga se za ostacima tijela srpskih civila stradalih u ovoj opštini 1995. godine. Na ovoj lokaciji još uvijek nisu pronađeni ostaci ljudskih tijela, ali se potraga nastavlja.
Pronađeni posmrtni ostaci tijela žrtava bit će, radi preciznog utvrđivanja obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade, prebačeni u Identifikacione centre u Visokom i Banjoj Luci.
Izvršenom ekshumacijom je rukovodio istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Lokacije ekshumacija u Bugojnu i Jajcu je posjetio i direktor ICMP Thomas Miller.

Procesu ekshumacija prisustvuju predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, kao i predstavnici Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP).