BiH
5

FOTO / Pronađene dvije masovne grobnice u Rogatici

Sarajevo-x.com
Nakon završetka ekshumacije na lokalitetu Ivan Polje, općina Rogatica, istražitelji instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u suradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na lokalitetu naselja Kruščica – Zakula, u centru Rogatice, u neposrednoj blizini hotela "Park" otkrili su u zgarištu kuće Krajina Jakuba za sada neutvrđeni broj skeletiziranih posmrtnih ostataka civilnih žrtava rata.

Pretpostavlja se da se u zgarištu nalaze ostaci najmanje pet žrtava bošnjačke nacionalnosti stanovnika Rogatice ubijenih 1992. godine.

 Također, na lokalitetu Biljino Polje, općina Rogatica, u mjesnom mezarju locirana je masovna grobnica za koju se pretpostavlja da krije posmrtne ostatke porodica Pašić (četiri člana) i Vatreš (dva člana) ubijeni u toku rata.

  <div><div class="bg-gray-200 dark:bg-gray-700 -ml-3 -mr-3 md:mx-0 relative bg-opacity-50"><div class="flex items-center"><img style="margin:0 auto;max-height:500px" class="lazyload my-0 mx-auto max-h-300" alt="" src="data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==" data-src="https://static.klix.ba/media/images/vijesti/110513072.1_mn.jpg"></div></div> </div>

Nakon što Sud Bosne i Hercegovine donese naredbu izvršit će se ekshumacija, obdukcija i identifikacija pronađenih žrtava.