Srebrenica
0

Pronađena minska naprava velike razorne moći

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Na tri lokacije u okolini Srebrenice, pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske pronašli su juče neeksolodirana ubojita sredstava velike razorne moći.

Zbog opasnosti po život deminera, ali i mještana okolnih sela, uz velike mjere sigurnosti ove naprave su obilježene i bit će uklonjene.

Jedna od lokacija nalazi se na putu za mjesnu zajednicu Orahovica u zaseoku Kovačica. Tu je pronađena minska naprava dužine 140 santimetara.

"Utvrdili smo da se NUS nalazi jedan metar od puta s desne strane. Kada smo izvršili uviđaj vidjeli smo da se radi o nekoj vrsti strijele, mada još nismo sasvim sigurni, rekao je Bego Bektić iz Civilne zaštite općine Srebrenica.

Regionalni tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Republike Srpske konstatirao je da je riječ o ubojitom sredstvu velike razorne moći i bit će uklonjeno narednih dana.

Moramo organizirati njegovo uništavanje angažiranjem građevinskih mašina koja će iskopati rupu u koju će se staviti NUS i uništiti, kako ne bi došlo do ugrožavanja šume i okolnih sela. Ovo ubojito sredstvo potiče iz proteklog rata. Zbog specifičnosti terena stručnjaci iz Tima za uklanjanje NUS-a nisu još utvrdili identitet odnosno vrstu NUS-a, ali to očekujemo u narednih 60 dana, izjavio je Cvijetin Maksimović iz Civilne zaštite općine Srebrenica.

Danas su uklonjena manja ubojita sredstva u mjesnim zajednicama Toplica i Podravanje. Nadležni apeluju da građani Općinskoj službi Civilne zaštite prijave lokacije neeksplodiranih ubojnih sredstava kako bi se na vrijeme reagiralo i zaštitili ljudski životi. U Srebrenici je ove godine pronađeno 30 neeksplodiranih ubojitih sredstava.