BiH
68

Pronađena dva nestala državljanina Mađarske kod Orlovačkog jezera

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gorska služba spašavanja (GSS) u Sarajevu primila je u četvrtak poziv iz Ambasade Mađarske u BiH u kojem su obaviješteni da su se dva državljanina ove zemlje izgubila na rejonu od Tjentišta prema planini Zelengori. Zahvaljujući brzoj intervenciji GSS-a izgubljeni su ubrzo pronađeni.

Iz Gorske službe spašavanja dodaju da je riječ o muškarcu koji ima 39. godina i ženskoj osobi staroj 20. godina.

Iz Ambasade Mađaraske naveli su kako su nestali bez hrane i vode te da su već drugi dan izgubljeni i dezorjentisani.

"S obzirom na to da su se obratili na operativni centar Civilne zaštite i da ih je operativni centar uputilo na GSS Sarajevo mi smo preuzeli organizciju potrage. U kontaktu sa GSS u Foči, utvrđena je moguća lokacija na kojoj se nalaze te su upućena dva spasilačka tima u potragu", navode iz GSS.

Dodaju da je sa interventnom ekipom iz Sarajeva krenuo i ambasador sa svojim pomoćnikom te da su u rejonu Kalinovika na užem lokalitetu Orlovačkog jezera oko 22.00 sata pronađeni izgubljeni čime je potražna akcija uspješno i brzo okončana.

"U samoj akciji na ispomoći su bili i lovci iz lovačkog udruženja koje gazduje na navedenom područjem, a ovim putem se zahvaljujemo i svim ostalim učesnicima u akciji", zaključuju iz GSS-a.